Η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, ο Δήμος Βέροια, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και ο Σύνδεσμος Ποντίων Καθηγητών Δ/μιας Εκ/σης Νομού Θεσ/νίκης συνδιοργανώνουν την Κυριακή  21 Απριλίου 2013, ώρα 19.30 εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, με παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παλασίδη ”Καρδίας λαλίαν”.

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗΣΤο πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Προλογίζει την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος δίνει την σκυτάλη στον παλαίμαχο πυρριχιστή της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/κης και της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας, Παναγιώτη Μωυσιάδη, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση, αρχίζοντας από τη χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, που θα τραγουδίσει αρχικά ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, το ”Αητέντς επαραπέτανεν”.

Ομιλητές:

ΜωυσιάδηςΠαν. Θα αναφερθεί στο πρόσωπο του Νίκου Παλασίδη.

Πελαγίδης Στάθ. Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπ/μίου Δυτ. Μακεδονίας. Αναφέρεταi στο βιβλίο του Νίκου Παλασίδη με τίτλο ”Καρδίας λαλίαν”.

Παλασίδης Νίκ.:Θα αναφερθεί στη ζωή και το μουσικό έργο του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη και θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του. Θα προβληθεί ταινία 8 χιλιοστών του 1980, που κινηματογράφησε ο Ν. Παλασίδης, όπου παίζει λύρα ο Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης και τραγουδά ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης ενώ παράλληλα γίνεται απονομή πλακέτας στην οικογένεια Κουγιουμτζίδη.

Λυρική παρουσίαση του ποιήματος ”ο Γιωργούλης και ο Χάροντας”

Ο Νίκος Παλασίδης παρουσιάζει ένα από τα ποιήματα του βιβλίου και μάλιστα αυτό το 200 στίχων που αναφέρεται στο Γιωργούλη με τίτλο ”Ο Γιωργούλης και ο Χάροντας”. Συμμετέχουν μελωδικά ο τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης με τη χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και οι τραγουδιστές Γιώργος Τσαρτιλίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης και ο αντιπεριφερειάρχης της Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Όλοι οι παραπάνω τραγουδιστές υπήρξαν συνεργάτες του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη. Μελωδικά παίρνει μέρος και η Ιωάννα Τσολερίδου, ένα ανερχόμενο αστέρι στο ποντιακό και όχι μόνο πεντάγραμμο.Τους παραπάνω τραγουδιστές συνοδεύει με τη λύρα του ο γιος του Γιωργούλη, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης. Στην παρουσίαση παίρνουν μέρος η ομάδα του θεατρικού τμήματος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς, και ο παλαίμαχος πυρριχιστής, ο αιώνιος νέος, φιλόλογος και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής ”μπροστά στην αλήθεια και το καθήκον” του Ράδιο Ακρίτες, ο Νίκος Σωματαρίδης. Στο ρόλο του Γιωργούλη, ο γνωστός σε όλους, λυράρης Χρήστος Τσενεκίδης και στο ρόλο του Χάροντα ο ”ταουλτσής τοι ταουλτσήδων” Κώστας Ψαθάς. Το ποίημα αποδίδεται στην ποντιακή διάλεκτο.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Νίκος Παλασίδης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 8 ΕΤΩΝ