Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει την παγκόσμια ειρήνη ή να φέρει το χάος σε μια περιοχή λόγω «εγωιστικών οφελών», δήλωσε ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της ΜΚΟ Boao Forum for Asia (BFA). Ο Xi Jinping δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποια χώρα, αλλά φέρεται να απευθυνόταν στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

sdsdsdΠρόκειται για τις πιο σκληρές δηλώσεις-απάντηση της Κίνας στην εδώ και ένα μήνα προκλητική ρητορική της Βόρειας Κορέας που εξαπολύει απειλές για πυρηνική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και συμβατικό πόλεμο με τη Σεούλ.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα τοποθέτησε δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε κινητούς εκτοξευτήρες που βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να εκτοξευτούν, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ.

Η εν λόγω είδηση ήρθε λίγη ώρα αφότου η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στη χώρα από τις 10 Απριλίου, «σε περίπτωση πολέμου».

Παρά τη ρητορική της, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια στρατιωτική κίνηση, ούτε έχει υπάρξει κάποιο σημάδι προετοιμασίας του 1,2 εκατ. στρατού της για πόλεμο, επιβεβαιώνοντας αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι απειλές της χρησιμοποιούνται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η Κίνα, ο μοναδικός χορηγός σε ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια προς την Βόρεια Κορέα, δείχνει να έχει ενοχληθεί έντονα τον τελευταίο καιρό από τη στάση των Βορειοκορεατών. Στις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών το Πεκίνο έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή τους. Τα μέτρα καθιστούν ακόμα πιο αυστηρούς τους οικονομικούς περιορισμούς, περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς ελέγχους ύποπτων φορτίων και ενισχύουν την απαγόρευση αγαθών πολυτελείας που εισέρχονται στη χώρα.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προκλητική ρητορική και ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος της περιοχής και δεν επιτρέπουμε αναστάτωση στο κατώφλι της Κίνας» είπε ο κινέζος υπουργός εξωτερικών Wang Yi, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αργά το Σάββατο.

Επίσης, την Κυριακή το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την αυξανόμενη ένταση και δήλωσε ότι η Κίνα ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να «εξασφαλίσει την ασφάλεια των κινέζων διπλωματών στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και τους διεθνείς νόμους και έθιμα». Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών, Hong Lei, η κινεζική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

«Όλες οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, πλούσιες ή φτωχές, πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της ειρήνης» είπε ο Xi στο ετήσιο συνέδριο. Το παγκόσμιο χωριό πρέπει να είναι ένας χώρος για κοινή ανάπτυξη και όχι «μια αρένα μονομάχων, που πολεμούν μεταξύ τους» πρόσθεσε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το όραμα ενός ασφαλούς κόσμου.

Παρ όλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Kim, ούτε να προχωρήσει στην κατά γράμμα εφαρμογή των κυρώσεων, το Πεκίνο φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του να προσπαθεί να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να βγει από την απομόνωση και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η νέα ηγεσία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Xi, δεν φαίνεται να έχει συναισθηματικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα όπως οι προκάτοχοι της. Επιπλέον, ο 30-χρονος Kim Jong-un έχει αποτύχει να αποδώσει τιμές στην Κίνα, όπως ο πατέρας του, Kim Jong-il, καθώς δεν έχει επισκεφτεί ακόμα την Κίνα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

Από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου ασκούν κριτική στη στάση της Κίνας κατηγορώντας την ότι έχει αποτύχει να ελέγξει μια εν δυνάμει καταστροφική κατάσταση.

Από δω και πέρα το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στις 15 Απριλίου, όταν θα διεξαχθούν οι εορτασμοί για τα γενέθλια του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και παππού του σημερινού ηγέτη, Kim Il-soung. Η επέτειος θα είναι μια ευκαιρία για τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ και οι ειδικοί ανησυχούν για τυχόν κλιμάκωση των εντάσεων.

Πηγή: euractiv.gr