Τις υποχρεώσεις όσων έχουν κατέχουν κατοικίδια ζώα υπενθυμίζει (ή ενημερώνει για όσους δεν τις ξέρουν) η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας, η οποία είναι και η αρμόδια υπηρεσία για την τήρηση των σχετικών κανονισμών.

katoikidiaΔιαβάστε αναλυτικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις, στην σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αστυνομίας:

Οι δημότες του Δήμου Βέροιας που κατέχουν ζώα συντροφιάς όπως σκύλους, γάτες ή άλλα δεσποζόμενα ζώα, θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν βάσει και του νόμου (Ν.4039/2012 ΦΕΚ 15Α/02-02-2012), τις οποίες η Δημοτική Αστυνομία με την παρούσα ανακοίνωση έρχεται να τους υπενθυμίσει.

Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει μεταξύ άλλων τις παρακάτω υποχρεώσεις:

– Την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του ζώου.
– Την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου σε περίπτωση που αυτό μεταφερθεί στο εξωτερικό καθώς και την ενημέρωσή του για κάθε μεταβολή κατά τον εμβολιασμό ή την αλλαγή ιδιοκτήτη.
– Την τήρηση των κανόνων ευζωίας για κάθε ζώο.
– Την δήλωση εντός πέντε (5) ημερών της απώλειάς του σε πιστοποιημένο στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης κτηνίατρο.
– Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Α.Κ.
– Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.
– Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου.
– Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς εάν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

Παρακαλούμε για την τήρηση των ανωτέρω και υπενθυμίζουμε ότι η μη τήρησή τους επιφέρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και ανάλογα χρηματικά πρόστιμα.