Από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 20ή Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, η μεγαλύτερη στη Ρωσία και από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι η αγορά της μεγάλης αυτής χώρας είναι τεράστια και γίνεται στόχος από πολλούς τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο.

DSCN0740Ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της αγοράς κατέχει και η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το μερίδιο αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο και υπολογίζεται ότι για το 2013 οι Ρώσοι επισκέπτες στην περιοχή μας θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Σημαντικό στοιχείο της ρωσικής αγοράς είναι τα ενδιαφέροντα των Ρώσων που δεν αρκούνται μόνο στον θαλάσσιο τουρισμό αλλά επεκτείνονται και σε άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο αρχαιολογικός-πολιτισμικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, με τον τελευταίο να έχει συνεχή άνοδο και ζήτηση.

Στα παραπάνω πλαίσια εντάχθηκε και η παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ημαθίας μέσω αυτής στην Έκθεση Τουρισμού της Μόσχας, με στόχο να προβληθούν τα τουριστικά ενδιαφέροντα, οι υποδομές και οι παροχές υπηρεσιών στην περιοχή για την προσέλκυση Ρώσων επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια, με συντονισμένη δουλειά της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και τη συνεργασία φορέων όπως η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και Νάουσας, έχει αυξηθεί σημαντικά η έλευση Ρώσων στον Νομό μας, υπολογίζονται στα 3 με 4.000 άτομα τον χρόνο με αυξανόμενο ρυθμό, που ενδιαφέρονται για τα θρησκευτικά μνημεία όπως το Βήμα του Απ. Παύλου, οι Βυζαντινές Εκκλησίες, οι Μονές κ.λπ.

DSCN0714Επικεφαλής στο περίπτερο της Μόσχας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος γνωρίζοντας τόσο την τουριστική αγορά όσο και Ρώσους επιχειρηματίες, μέσα από τις συνεχείς και πολλές επισκέψεις του στη χώρα αυτή για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας, πραγματοποίησε σημαντικές επαφές κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Επαφές με τουριστικά γραφεία της Ρωσίας, για την προώθηση και προβολή των ενδιαφερόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ημαθίας για την ένταξή τους ως τουριστικούς προορισμούς, αλλά και επιχειρηματίες για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε τα εξής:

«Με τη χώρα της Ρωσίας μάς συνδέουν πολλοί δεσμοί. Δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Η Ορθοδοξία αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο μεταξύ μας και αυτό φαίνεται από την αγάπη των Ρώσων για τα θρησκευτικά και άλλα ενδιαφέροντα της περιοχής μας, που τα έχουν καταστήσει ως ένα κύριο τουριστικό προορισμό. Οι οικονομικές – εμπορικές συναλλαγές συνεχώς αυξάνονται και η χώρα αυτή αποτελεί για μας τον κύριο εξαγωγικό προορισμό τόσο των νωπών όσο και των μεταποιημένων φρούτων μας, αλλά και άλλων προϊόντων. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη γνωριμία όλο και περισσότερο των δύο λαών, τη γνώση των πολιτισμών και τις ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος των πολιτών και των κοινωνιών των δύο χωρών».