Τους Δήμους της χώρας εκπροσώπησε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, στην 24η Συνεδρία του Κογκρέσου των Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο από 18 έως 22 Μαρτίου.

__________ (3)Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Οικονομική Κρίση, τη Διαφθορά και το βάθεμα της Δημοκρατίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ε.Ε.

Αναφερόμενη στην Κρίση που εξαπλώνεται στους κόλπους της Ε.Ε. σε σχέση με τη λειτουργία των Δήμων η Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλοι οι Δήμοι, κυρίως των χωρών που μαστίζονται από πρωτοφανή κρίση, δίνουν προτεραιότητα στις κοινωνικές πολιτικές. Έναντι της τραγικής κατάστασης που βιώνουν ολοένα περισσότεροι συμπολίτες μας, οι Δημοτικές Αρχές προσπαθούν να οργανώσουν κοινωνικές δομές για την ανακούφιση τους. Καθημερινά οι Δήμαρχοι και στελέχη των Δήμων βιώνουν την αμηχανία να δώσουν έστω και προσωρινή λύση στη δυστυχία οικογενειών που έπαψαν να διαθέτουν τα στοιχειώδη για τη διαβίωση τους.

Αυτό βέβαια, αν συνεχιστεί, δηλαδή να τρέχουμε πίσω απ το πρόβλημα και μέσα από κοινωνικές δομές να προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τις άπορες οικογένειες, δεν θα μας βγάλει πουθενά.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να απασχολήσει είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και πάλι, που θα επιφέρει την ζητούμενη μείωση της ανεργίας που σήμερα καλπάζει. Δεν μπορούμε δηλαδή να σταθούμε στις κοινωνικές παροχές, γιατί από ένα σημείο και μετά αυτές μετατρέπονται σε ελεημοσύνη. Και με ελεημοσύνες δεν μπορεί να σταθεί μια κοινωνία».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των ROMA η Δήμαρχος της Βέροιας, είπε:

«Το πρόβλημα του αργού ρυθμού ενσωμάτωσης των ROMA στο κοινωνικό σύνολο, έχει να κάνει με την απροθυμία ένταξης τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αν τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, συνεχίζουν να γεμίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο στους καταυλισμούς, παραμένουν έξω απ τον κορμό της κοινωνίας και είναι επιρρεπή σε παραβατικές δραστηριότητες».

Για το θέμα της διαφθοράς η κ. Ουσουλτζόγλου ανέφερε:

«Διεφθαρμένοι και απατεώνες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στην κοινωνία, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία αφορά έντιμους πολίτες σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με θέματα διαφάνειας, εν προκειμένω των Δήμων, με τους πολίτες και κάθε είδους συναλλαγή, για εμάς τους αιρετούς η εφαρμογή θεσμών και ασφαλιστικών δικλείδων πλήρους διαφάνειας είναι ότι καλύτερο. Πρώτοι εμείς θέλουμε να έχουμε τα πάντα σε κοινή θέα, ώστε οι πολίτες να μην ανησυχούν ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πίσω από κλειστές πόρτες ή κρυφές διαδικασίες.

Αλλά, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που επικρατεί για όλο και περισσότερη διαφάνεια σε ότι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, περάσαμε δυστυχώς σε διαδικασίες αφόρητα γραφειοκρατικές και τελικά γινόμαστε πολύ δυσκίνητοι και αναποτελεσματικοί. Δηλαδή, ενώ θέλουμε να διασφαλίσουμε κάτι καλό για τους πολίτες, όπως είναι η απόλυτη διαφάνεια, καταλήγουμε εξ αιτίας της εφαρμογής πολυδαίδαλων διαδικασιών, να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών με ταχύτητα και ποιότητα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά τραγελαφικά παραδείγματα που έχουν γίνει ανέκδοτα και αφορούν ελέγχους στους Δήμους της χώρας μου, που δείχνουν ότι κινούμαστε στα άκρα.

Αυτή τη δύσκολη εποχή, η αποτελεσματικότητα είναι το ζητούμενο γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν περιμένουν. Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι ενόσω προσπαθούμε να επιλύσουμε το «Χ» κοινωνικού χαρακτήρα πρόβλημα μπλοκαρισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κάποιος να πεθαίνει…

Επίσης, η ίδια γραφειοκρατία που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και άρα για το κοινό καλό, επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις στην ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, έως και 2-3 χρόνια, με αποτέλεσμα και τα έργα να αργούν σε σχέση με τον αρχικό τους σχεδιασμό και τελικά να χάνονται πόροι.

Αναρωτιέμαι, δεν υπάρχουν άραγε ντιρεκτίβες για να ακολουθήσουμε μια μέση λύση σε όλη την Ευρώπη; Να έχουμε και εγγυημένη καταπολέμηση της διαφθοράς και αποτελεσματικότητα στο έργο μας; Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ολλανδία, ή όποιο άλλο κράτος μέλος μπορεί να δείξει καλή πρακτική»

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με αφορμή τις παρεμβάσεις τόσο της ελληνικής όσο και της Ολλανδικής αντιπροσωπίας, κλήθηκαν οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις που εξετάζουν τη διαφθορά να δουν το θέμα της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των ΟΤΑ σε συνάρτηση με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας.