Τις προοπτικές συνεργασιών στον τουριστικό κυρίως τομέα, συζήτησε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χ. Ουσουλτζόγλου με τον Πρέσβη της Κίνας κ. Du Qiwen στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από δική της πρόσκληση στις 15 και16 Μαρτίου στην Βέροια.

chinese ambassador 中国驻日大使5Πριν την αναχώρηση του ο Πρέσβης της Κίνας κ. Du Qiwen τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βεργίνα μετά την ξενάγηση του στους αρχαιολογικούς χώρους:

«Μπορεί να μείναμε στη Βέροια μόνο 24 ώρες, αλλά όσα είδαμε και κυρίως οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν για εμάς μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Τα γεγονότα που συνέβησαν εδώ πριν 2.400 χρόνια, άλλαξαν την ιστορία και την πρόοδο του κόσμου. Εδώ στις Αιγές νιώσαμε θαυμασμό, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση για την ιστορία του τόπου.

Με την πρόσκληση της η Δήμαρχος μας έδωσε την ευκαιρία, στο διάστημα της παραμονής μας στη Βέροια, να έχουμε συναντήσεις στο Επιμελητήριο με επιχειρηματίες της περιοχής. Εκεί είχα προσωπικά την ευκαιρία να παρουσιάσω και τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών μας και έζησα ευχάριστα τα δρώμενα στο Σύλλογο Βλάχων (έθιμο Καπεταναίων). Η αγάπη των ανθρώπων εδώ για τον τόπο τους, μας εντυπωσίασε.

Επισκέφθηκα επιχειρήσεις και είδα δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας εξαιρετικά σημαντικές, σε βαθμό που μπορούμε να συζητάμε για σημαντικές συνεργασίες στο μέλλον. Βέβαια, ήδη κάποιες από τις επιχειρήσεις εδώ, έχουν δυνατές συνεργασίες με την Κίνα με πολύ καλές προοπτικές (VENUS).

Η επίσκεψη μου στη Βεργίνα, στον τάφο του Φιλίππου Β’ με άφησε άφωνο και εξαιρετικά συγκινημένο!

Η επίσκεψη εδώ μας βοήθησε να μάθουμε περισσότερα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού και τις προοπτικές τουριστικής συνεργασίας που υπάρχει.

Κάλεσα ήδη στην Αθήνα, στην Πρεσβεία, τη Δήμαρχο και την αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοτταρίδη, ώστε να περάσουμε από τα ευχάριστα λόγια στη δουλειά για να έχουμε συνέχεια και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης μου για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα, με δυο λόγια, είναι πως επιστρέφω στην Αθήνα πεπεισμένος ότι υπήρξε μια αρχή για μια μακρόχρονη και αποδοτική συνεργασία. Αμέσως μετά θα δούμε και τη διοργάνωση εδώ στη Βέροια, ενός επιστημονικού συμποσίου με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Κίνα.

Θέλω να επισημάνω, ότι υπήρξαμε άδικοι απέναντι σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας το οποίο πρέπει να προβάλουμε και υπόσχομαι πως θα το κάνω».