Διήμερη επίσκεψη στην Ημαθία πραγματοποίησε από το απόγευμα της Παρασκευής (15/3) ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας την Κίνας, Du Qiwen, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δήμου Βέροιας και με πρωτοβουλία του Ημαθιώτη πρώην υφυπουργού Άγγελου Τόλκα, ο οποίος και τον συνόδευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

chinese ambassador 中国驻日大使3Ο Πρέσβης και η συνοδεία του επισκέφθηκε αρχικά το Δημαρχείο της Βέροιας, όπου τον υποδέχτηκε η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και κάποιοι αντιδήμαρχοι.
Ο Πρέσβης και η Δήμαρχος συζήτησαν σε πολύ φιλικό κλίμα και για αρκετή ώρα ζητήματα περί τουριστικής ανάπτυξης, καθώς ο Δήμος Βέροιας το τελευταίο διάστημα επιχειρεί το άνοιγμα «δρόμων» σύνδεσης με τον επιχειρηματικό και τουριστικό κόσμο της Κίνας.

chinese ambassador 中国驻日大使2Η Δήμαρχος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον πρέσβη για την αποδοχή της πρόσκλησης, μίλησε για την Βέροια και το κομβικό ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν αλλά και συνεχίζει να παίζει όσον αφορά τον πολιτισμό της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Μ. Αλέξανδρο και στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της Ημαθίας, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Βέροια να προσελκύσει Κινέζους τουρίστες, καθώς η ιστορία του τόπου μας είναι ένα κομμάτι το οποίο αξίζει τον κόπο να το καμαρώνουμε και να το προβάλουμε».

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κρίσης και στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αγωνίζεται διαρκώς και δεν θα πάψει, όπως το αποδεικνύει και η ιστορία του. Κλείνοντας, η Δήμαρχος ξανά ευχαρίστησε τον πρέσβη για την τιμή που μας έκανε και συμπλήρωσε ότι «Μόνο κέρδη μπορούν να προκύψουν και για τις δυο πλευρές από αυτή τη συνάντηση».

chinese ambassador 中国驻日大使4Από την πλευρά του ο Πρέσβης ευχαρίστησε τον Δήμο Βέροιας, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με ανθρώπους από την περιοχή αλλά ότι όσους γνώρισε του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
Αναφέρθηκε στον Μ. Αλέξανδρο, τον Φίλιππο το Β΄ και για τις δυο χώρες, οι οποίες όπως τόνισε «είναι σημαντικές για την ανθρωπότητα με εξίσου μεγάλη ιστορία». Μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού, καθώς η Κίνα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο όπου γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου και ο τουρισμός σε άλλες χώρες αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτού του εγχειρήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρέσβης ανάφερε ότι από τα 83 εκατ. των Κινέζων τουριστών μόνο 100.000 επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, οι οποίοι συγκριτικά είναι λίγοι.
Επίσης, αναφέρθηκε και ο ίδιος στην κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και η Κίνα πέρασε από δυσκολίες και εδώ και 30 χρόνια κάνει προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις. Η κρίση στην Ελλάδα είναι απλά ένα κύμα στο ποτάμι της Ιστορίας», προσθέτοντας την φράση του Ηρακλείτου «Τα πάντα ρει» και κλείνοντας είπε ότι «Η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακά τουριστική χώρα και ότι ελπίζει στο μέλλον ότι θα προσελκύσει περισσότερους Κινέζους τουρίστες».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος προσκάλεσε τον Πρέσβη στην πόλη της Αλεξάνδρειας και δήλωσε ότι «Οι δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες και προσδοκούμε πολλά από αυτή τη συνεργασία».

Στο τέλος της συνάντησης προσφέρθηκαν δώρα και από τις δυο πλευρές, με συμβολικό χαρακτήρα.

ambassador 中国驻日大使6Στη συνέχεια της επίσκεψης του, ο Πρέσβης συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο, τον Άγγελο Τόλκα και αντιδημάρχους του Δήμου Βέροιας, επισκέφθηκε το Μεντρεσέ Τζαμί και το “Βήμα” του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος και άκρως ενθουσιασμένος με τον μεγάλο αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτου της περιοχής.

chinese ambassador 中国驻日大使7Ευχάριστη “νότα” στην σύντομη ξενάγηση του Πρέσβη ήταν και η επίσκεψη στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, που εκείνη την ώρα τελούσαν το έθιμο των “Καπετανέων”.
Οι Βλάχοι τον υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά, αλλά και ο ίδιος υπήρξε ιδιαιτέρως εγκάρδιος και δεν δίστασε να χορέψει υπό τον ήχο των παραδοσιακών οργάνων.

chinese ambassador 中国驻日大使11Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στην Μπαρμπούτα και την Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας, όπου ο Μανώλης Ξυνάδας, πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, αναφέρθηκε στην ιστορία των Εβραίων της πόλης και του παρουσίασε ιστορικά στοιχεία τόσο από την Συναγωγή, όσο και από τη συνοικία των Εβραίων.

Τέλος, κατευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με επιχειρηματίες της περιοχής, με σκοπό την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και στο κομμάτι του εμπορίου.

chinese ambassador 中国驻日大使Στο Επιμελητήριο παρευρέθηκαν ήταν επίσης παρόντες οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γεωργία Μπατσαρά και Κώστας Γιοβανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και άλλοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης.

Στο καλωσόρισμα του, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπιζέτας (ο πρόεδρος απουσίαζε για σοβαρούς λόγους υγείας) αναφέρθηκε στο εξαγωγικό προφίλ της χώρας και κυρίως της Ημαθίας, μίλησε ενδεικτικά για τα είδη που εξάγει η περιοχή, τρόφιμα, ποτά, δομικά υλικά και άλλα.
chinese ambassador 中国驻日大使14Τέλος, ο αντιπρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί να φοβόμαστε τη Κίνα για την ανάπτυξη της όπως άλλες χώρες, εμείς είμαστε υπέρ και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, εξάλλου το σωστό είναι να αγκαλιάζουμε τους ανταγωνιστές μας και όχι να τους εχθρευόμαστε, καθώς όποιος έχει ευρύ νου έχει και πλατιά καρδιά».
Από την πλευρά του ο Πρέσβης ευχαρίστησε και πάλι για την θερμή υποδοχή, επανέλαβε πως ο λόγος της επίσκεψης του είναι οι διμερείς σχέσεις, και πάνω σε αυτό έκανε μια παρουσίαση την οποία ονόμασε « Φιλίες και Συνεργασίας 40 χρόνων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
».

Ελπίδα όλων όσων συμμετείχαν στις δράσεις της επίσκεψης του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ημαθία, είναι το γεγονός αυτό να λειτουργήσει άκρως θετικά για το νομό, τόσο από τουριστικής, όσο και εμπορικής ανάπτυξης.

Το σαββατοκύριακο, ο Πρέσβης, η σύζυγός του και οι συνεργάτες του επισκέπτονται επιχειρήσεις, μνημεία και παρακολουθούν τοπικά δρώμενα της Αποκριάς, σε όλο την Ημαθία.

chinese ambassador 中国驻日大使5

chinese ambassador 中国驻日大使4

ambassador 中国驻日大使6

chinese ambassador 中国驻日大使9

chinese ambassador 中国驻日大使11

chinese ambassador 中国驻日大使13