Ανήκετε στα άτομα που το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να σηκωθούν από το κρεβάτι όταν χτυπάει το ξυπνητήρι; Ειδικοί στην Ιατρική του Ύπνου του Πανεπιστημίου του Flinders (Αυστραλία) ερεύνησαν το ρόλο που παίζει το βιολογικό ρολόι στην τάση που έχουν οι ξενύχτηδες να πέφτουν αργά για ύπνο και στη δυσκολία που έχουν να ξυπνήσουν εγκαίρως το πρωί για να πάνε στη δουλειά.

despertadorΤα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι όταν υποφέρουμε από το λεγόμενο ‘σύνδρομο της καθυστερημένης φάσης του ύπνου’, είναι γιατί ο κιρκαδικός ρυθμός μας λειτουργεί πιο αργά από το κανονικό και μας επιτρέπει να παραμείνουμε άγρυπνοι και δραστήριοι για περισσότερο χρόνο.

‘Τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν τη διατάραξη δεν καταφέρνουν να συμφιλιωθούν με τον ύπνο πριν τις 2 με 3 τα ξημερώματα, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα πρέπει να περιμένουν και μέχρι τις 4’, εξηγεί ο Leon Lack, υπεύθυνος της έρευνας. Σύμφωνα με τον Lack, περίπου το 10 με 15% των εφήβων και των νέων ενηλίκων υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Το επιχείρημα που αυτή τη στιγμή πείθει περισσότερο στο να δοθεί εξήγηση για αυτήν τη διαταραχή είναι ότι το βιολογικό ρολόι των ατόμων αυτών διαρκεί πάνω από 24 ώρες, έτσι ώστε να μη συμπίπτει με το ‘φυσιολογικό ρυθμό’. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η θεραπεία με έκθεση στο φως του ήλιου πολύ νωρίς το πρωί που θα δημιουργεί μια κατάσταση επαγρύπνησης και με μελατονίνη για να φέρνει υπνηλία μόλις πέσει η νύχτα.

Πηγή: muyinteresante.es