Την έκπληξή και την αγανάκτηση τους, για την απόφαση της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, να προτείνει τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για το Μεγα Αλέξανδρο στην Ανατολική ή Δυτική Θεσσαλονίκη, εξέφρασαν σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Βέροιας, η Δήμαρχος κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και ο Πρόεδρος της ΚΑΠΑ και π. Πρόεδρος της ΑΝΑΕ κ. Παύλος Παυλίδης.

Η Δήμαρχος υπενθύμισε, ότι ο Δήμος Βέροιας από το καλοκαίρι του 2007, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένα  Θεματικό Πάρκο για το Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο θα έχει το όνομα “Ψηφιακό Πολιτιστικό Κέντρο Μακεδονίας”  στην περιοχή της Βέροιας και κινήθηκε δυναμικά, με μελέτες  επι μελετών προς την υλοποίηση του Πάρκου. Για την ακρίβεια, το 2008 όπως ανέφερε ο κ.Παυλίδης έθεσαν, στην Αναπτυξιακή του Δήμου (ΑΝΑΕ) να προωθήσει τις διαδικασίες μελετών και αδειοδοτήσεων. Όπως επίσης, ανέφερε ότι ήρθαν σε επαφή με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με σκοπό να τους δοθούν πιο εξιδεικευμένες απόψεις επι του θέματος. Σημείωσε δε, ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική κι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση.

Εν τω μεταξύ, η Δήμαρχος ενημέρωσε τις ηγεσίες των αρμοδίων Υπουργείων, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης (όπου κατατέθηκε σχετική πρόταση) πριν τις 31 Αυγούστου του 2008, ώστε να προωθηθεί η πρόταση και να μην συναντήσει προβλήματα.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα δύο χρόνια προετοιμασίας του Σχεδίου. Τόνισε ότι η πρόταση κατατέθηκε με ολοκληρωμένες μελέτες τόσο στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, για ένταξη στο ΕΣΠΑ όσο και στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης (υπ. Ανάπτυξης), επί των ημερών του Γ.Γ. κ. Α. Μαρκόπουλου.

Η Δήμαρχος σημείωσε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί – αναπτυχθεί και στην σύσκεψη για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Της Στουτγάρδης το 2012, στην οποία παρευρέθηκε ο ιδοκτήτης του μεγαλύτερου Θεματικού Πάρκου της Ευρώπης (Euro Park) το οποίο βρίσκεται στη Γερμανία και ο οποίος προθυμοποιήθηκε να “συμβουλέψει” το Δήμο πως να κατευθυνθεί χωρίς βέβαια να εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Δήμαρχος φανερά αγανακτισμένη τόνισε “Αν η πρότασή μας είχε τη στήριξη των αρμόδιων φορέων το πάρκο θα είχε προχωρήσει.Φτάνει πια η Θεσσαλονίκη.Έχουμε περάσει από 1000 κύματα για αυτό το Θεματικό Πάρκο, αν η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης δεν το ανακαλέσει, θα καλέσω τον κόσμο για υπεράσπιση και καλώ την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας να ορθώσει ανάστημα και να πατήσει πόδι. Αν υλοποιηθεί η ιδέα, θα είναι κάτι ΜΕΓΑΛΟ για τον τόπο”. Τα σχέδια προβλέπουν 3.000 θέσεις εργασίας και τεράστια αύξηση του τουρισμού στην περιοχή, του οποίου σκοπός είναι η δημιουργία του Πάρκου.

Χαρακτηριστική ήταν η έκφραση του κ.Παυλίδη στο τέλος της συνέντευξης “Πρέπει να προλάβουμε (και να συνεργαστούμε) πριν δούμε το έργο μια μέρα στα Σκόπια…”.

Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραπαναγιωτίσης μόλις πληροφορήθηκε το φλέγον αυτό ζήτημα ήταν “στηρίζω ανεπιφύλακτα την πρόταση του Δήμου Βέροιας με στόχο την ανάπτυξη Θεματικού Πάρκου Μακεδονίας, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Ημαθία και όλη την Κεντρική Μακεδονία.”

Pεπορτάζ: Λένα Μαρκογιαννάκη