Δεν αλλάζει τίποτα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ξεκαθάρισε το υπουργείο Ανάπτυξης σχολιάζοντας μελέτη του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» των χρεών των ιδιωτών προς τις τράπεζες!

euroΛειτουργώντας περισσότερο ως υπάλληλοι των τραπεζών στο υπουργείο Ανάπτυξης αρνούνται την σεισάχθεια και επιμένουν οι εξαθλιωμένοι πολίτες να πληρώσουν από αυτά που δεν έχουν στις τράπεζες. Είμαστε βέβαιοι ότι αν το ΔΝΤ ζητούσε να επιβληθούν νέοι φόροι στην Ελλάδα, θα το δεχόντουσαν ευχαρίστως!

Ειδικότερα η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτείνει το κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σε σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την διευρυμένη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος για ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οικονομολόγους της έκθεσης τάχθηκαν υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζει τις απόψεις του ίδιου του ΔΝΤ, στη διάρκεια των ετών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους ως προς το ΑΕΠ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

«Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες έχουν βιώσει παράλληλα και σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων», γεγονός το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης χρέους, επισημαίνεται στην έκθεση, με τίτλο «αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους, στον απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Εάν δεν υπάρξει λύση στα προβλήματα, τότε τα υψηλά επίπεδα χρέους που βαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάκαμψη, τονίζεται στην έκθεση.

Πηγή : defencenet.gr