Σε μία οικογένεια με μικρά παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τις ιώσεις, όσο προσεκτικός κι αν είσαι σαν γονέας. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει όταν υπάρχει και βρέφος στο σπίτι, που όπως είναι φυσικό αποτελεί το κέντρο της προσοχή όλων, μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά λειτουργούν τις περισσότερες φορές σαν φορείς μικροβίων και ιών απ το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

otan_h_iosh_ginetai_oikogeneiakh_ypothesiΓενικά οι κλειστοί χώροι ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των διαφόρων ιώσεων. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης και γι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας να μάθουμε τα παιδιά να πλένουν πάντα τα χέρια τους όταν γυρίζουν σπίτι, αλλά και να αλλάζουν τα ρούχα τους φορώντας κάτι άνετο και καθαρό (πιτζάμες, φόρμες). Το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο και ο καθένας να έχει τις δικές του πετσέτες που πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Το ίδιο ισχύει και για τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια.

Ο σωστός αερισμός του σπιτιού 2-3 φορές την ημέρα και ειδικά των υπνοδωματίων παίζει σημαντικό ρόλο για την μη μετάδοση της ίωσης. Είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά να έχουν ένα συνεχόμενο μπούκωμα και καταρροή που αρχίζει σχεδόν απ την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι τα μέσα της Άνοιξης.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο σωστό καθαρισμό της μύτης (αρκετές φορές την ημέρα) με φυσιολογικό ορό και όχι στην αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών ) χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου. Η σωστή θερμοκρασία (να υπάρχει μια θερμική άνεση ) και υγρασία του σπιτιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης, όπως και οι εισπνοές με υδρατμούς (στο μπάνιο ή με την βοήθεια ενός βραστήρα) ανακουφίζουν από τα έντονα συμπτώματα.

Το καλό είναι ότι τα παιδία έχουν δυνατό οργανισμό και αναρρώνουν σχετικά γρήγορα. Πολλές φορές συνεχίζουν το παιχνίδι τους ακόμα και με αρκετό πυρετό, χωρίς να δείχνουν την παραμικρή ενόχληση. Δυστυχώς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί επιβαρύνει την κατάσταση τους και γι αυτό χρειάζεται να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Με πολύ ήπιο κι ευγενικό τρόπο να τους εξηγήσουμε το τι τους συμβαίνει και τι θα ήταν καλό να κάνουν για να γίνουν γρήγορα καλά, αλλά και να μην αρρωστήσουν και τα αδερφάκια τους. Να τονίσουμε ότι όταν φταρνίζονται ή βήχουν να βάζουν το χεράκι τους μπροστά και μετά γρήγορα να το πλένουν, να μη βάζουν τα δάχτυλα στην μύτη και στο στόμα και να μην σκουπίζουν τη μυτούλα στο μανίκι. Μεγάλη προσοχή να δώσουν στο μικρό τους αδερφάκι, να μην το αγκαλιάζουν και να μην το φυλάνε γιατί μπορεί να αρρωστήσει εύκολα. Αν είναι δυνατόν να μην το πλησιάζουν, αλλά αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και θέλουν οπωσδήποτε να το χαϊδέψουν, να το κάνουν με προσοχή στο πάνω μέρος του κεφαλιού ή στα ποδαράκια του αλλά ποτέ στα μούτρα και τα χεράκια του (γιατί τα βάζουν στο στόμα).

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ανάρρωσης όπως και η σωστή θρέψη αλλά και η ενυδάτωση του οργανισμού. Προσέχουμε όμως να πίνουν νερό από καθαρό ποτήρι γιατί τα παιδιά ενώ θέλουν να έχουν το δικό τους (συνήθως πλαστικό, έντονου χρώματος, με κάποια παράσταση cartoon ) κάποιες φορές ζηλεύουν και θέλουν το ποτήρι που έχει το αδερφάκι τους. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα πιάτα, τα κουτάλια και τα πιρούνια. Αρκετά παιδιά θέλουν να πίνουν το γάλα, τον χυμό ή το τσάι τους με καλαμάκι, προσέχουμε πάντα να χρησιμοποιούν καινούριο για να αποφύγουμε την επιμόλυνση.

Όσον αφορά το φαγητό, επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων η όρεξη είναι μειωμένη, αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα γιατί σίγουρα θα επανέλθει σε 2-3 μέρες και μόλις το παιδί νιώσει καλύτερα. Απλώς προσέχουμε να γίνονται πιο συχνά και πιο πολλά μικρά γεύματα τηρώντας ένα ωρολογιακό πρόγραμμα (ανά 2-2.30 ώρες) όπως ακριβώς κάνουμε και με την φαρμακευτική αγωγή. Τα γεύματα να είναι εύπεπτα και εύγευστα για να αυξήσουν την όρεξη του παιδιού χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό του σύστημα. Να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία) και πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας) γιατί ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες και τον βασικό μεταβολισμό.

Τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) να αποτελούνται από ένα συνδυασμό (μια τριάδα) ζωικής τροφής (γαλακτοκομικά, κρέας, κοτόπουλο, κιμά κλπ), μαζί με αμυλούχες τροφές (δημητριακά πρωινού, ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά κλπ) και μια φρέσκια τροφή όπως είναι οι σαλάτες ή τα φρέσκα φρούτα ή ο φυσικός χυμός. Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση σούπας (κοτόσουπα, γιουβαρλάκια, κρεατόσουπα, τραχανάς με τυρί κλπ), γιατί πέρα απ τη θρεπτική της αξία συμβάλλει και στη σωστή ενυδάτωση του ταλαιπωρημένου οργανισμού, όπως επίσης και στη συχνή κατανάλωση νερού, ζεστών αφεψημάτων (τσάι, χαμομήλι) και χυμού αραιωμένου με νερό. Τα φρούτα, ο φυσικός χυμός (πορτοκαλιού) και τα λαχανικά είναι αναγκαία, γιατί είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνουν την ανάρρωση.

Το γιαούρτι, το αριάνι-κεφίρ, το τυρί (φέτα) σαν προϊόντα ζύμωσης είναι πλούσιες πηγές προβιοτικών (φιλικών βακτηρίων για την υγεία του πεπτικού), αποτελούν άριστα ενδιάμεσα γεύματα που τονώνουν τον οργανισμό και μειώνουν τις επιπτώσεις των φαρμάκων (αντιβιοτικών). Καλό θα ήταν να αποφύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, επεξεργασμένων τροφίμων και αντί των γλυκών μια πιο σωστή και θρεπτική επιλογή θα ήταν το σπιτικό ρυζόγαλο.

Τέλος μη ξεχνάμε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, είναι η φροντίδα και η στοργή των γονέων, για να νιώσουν πραγματικά καλά και να ξεπεράσουν εύκολα και με ασφάλεια οποιαδήποτε ίωση. Το κακό είναι ότι η κούραση και το ξενύχτι καταβάλλει καμιά φορά τον έναν ή ακόμη χειρότερα και τους δύο γονείς με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων και σ΄αυτούς. Τότε πραγματικά η κατάσταση δυσκολεύει γιατί έχει μετατραπεί πλέον σε οικογενειακή υπόθεση.

Του Ανθούλα Γιάννη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Πηγή: diatrofi.gr