Όποιος περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του κοιτάζοντας οθόνες καταλαβαίνει τι σημαίνει κούραση στα μάτια. Αλλά τι προκαλεί η ψηφιακή εμμονή στο μυαλό μας;

addictionΟ όρος «Διαταραχή Ψηφιακής Προσοχής» (Digital Attention Disorder) περιγράφει τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα και στους υπολογιστές γενικότερα, αναφέρει το περιοδικό «Τhe Week». Πώς λειτουργεί; Πριν από περίπου 50 χρόνια, ο ψυχολόγος B.F. Skinner ενώ πειραματιζόταν με ποντίκια και περιστέρια παρατήρησε ότι η μη προβλεψιμότητα της ανταμοιβής ήταν σημαντικό κίνητρο για τα ζώα. Αν η ανταμοιβή ερχόταν είτε προβλέψιμα είτε πολύ σπάνια, το ζώο τελικά έχανε το ενδιαφέρον του. Όταν όμως βρισκόταν σε αναμονή ανταμοιβής η οποία ερχόταν με ικανοποιητική συχνότητα, ο εγκέφαλος των ζώων αποδέσμευε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει κατά βάση την ευχαρίστηση. Και τι σχέση έχει αυτό με το Διαδίκτυο; Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι στη διακεκομμένη τροφοδότηση -με τη μορφή μηνυμάτων, tweets και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης- το μυαλό μας αντιδρά αναγνωρίζοντάς την ως ανταμοιβή, όπως τα ποντίκια του Skinner.

O εθισμός στο Ίντερνετ ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Οι περισσότεροι άντρες αποκτούν υπολογιστή ή video game όταν είναι πέντε ή έξι ετών, κι έτσι η ανάπτυξή τους είναι συνδεδεμένη με αυτές τις δραστηριότητες. «Και οι γυναίκες εθίζονται, αλλά συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, και προτιμούν τα social media από τα παιχνίδια -που τα προτιμούν οι άντρες-, δείχνοντας ότι συνδυάζουν καλύτερα τον εθισμό με την πραγματική ζωή από ό,τι οι άντρες» υποστηρίζει η Hilarie Cash, διευθύντρια του προγράμματος απεξάρτησης από το Ίντερνετ «reStart».

Πηγή : zougla.gr