Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ παρουσίασε χθες (10 Ιανουαρίου) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με νέα χρώματα και καλύτερη προστασία έναντι της παραχάραξης. Για πρώτη φορά μάλιστα, φέρει και το όνομα του «Ευρώ» γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο και απεικονίζει την «Ευρώπη» από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

new5euroΟ πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα το οποίο θα εκδοθεί στις 2 Μαΐου του 2013., ενώ φέρει και την υπογραφή του κάτω από την σημαία της ΕΕ.

Το νέο χαρτονόμισμα έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Το υδατογράφημα και το ολόγραμμα απεικονίζουν το πορτρέτο της Ευρώπης, στοιχείο της ελληνικής μυθολογίας.

Πολιτικό μήνυμα

Το σημαντικό στοιχείο όμως του νέου χαρτονομίσματος είναι ότι για πρώτη φορά η λέξη «Ευρώ» είναι και στα κυριλλικά: Евро μαζί με τα ελληνικά. Εφόσον η Βουλγαρία είναι η μόνο χώρα της ΕΕ που χρησιμοποιεί το Κυριλλικό αλφάβητο και δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτικό μήνυμα για την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ για τη μελλοντική διεύρυνση της ευρωζώνης.

Δύο υποψήφιες χώρες, ΠΓΔΜ και Σερβία, επίσης χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο.

[box type=”tick

Ιστορικό

Το 862, ο πρίγκιπας Rastislav της Μεγάλης Μοραβίας ζήτησε από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ ‘και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο να στείλει ιεραπόστολους να εκχριστιανίσει τους Σλάβους υπηκόους του.

Έτσι στάλθηκαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, που επινόησαν για το σκοπό αυτό, το Γλαγολητικό αλφάβητο, το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε σε σλαβικά χειρόγραφα.

Το 863 ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκίνησαν τη μετάφραση της Βίβλου στην Παλιά Σλαβική Εκκλησία και ταξίδεψαν στη Μεγάλη Μοραβία για να το προωθήσουν.

Αργότερα, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ανέπτυξαν το κυριλλικό αλφάβητο, ως ένα πολιτικό σχέδιο του Βούλγαρου βασιλιά Boris, του οποίου η βασιλεία (852 – 889) χαρακτηρίστηκε από τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr