Ο Πειραιάς αναδείχθηκε το 2012 στο νούμερο έναν ευρωπαϊκό σταθμό διακίνησης κοντέινερ για τον όμιλο της Cosco υπερβαίνοντας κατά 700.000 κοντέινερ περίπου τις συμβατικές υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης η οποία έχει υπογραφεί με τον ΟΛΠ.

CoscoChinascoΣύμφωνα με πηγές της εταιρείας διαχείρισης του εμπορευματικού του σταθμού (ΣΕΠ) το 2012 οι Κινέζοι διακίνησαν μέσω του Πειραιά προς την Ευρώπη, τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο περισσότερα από 2 εκατ. κοντέινερ, συγκεκριμένα 2,108 εκατ. κοντέινερ έναντι 1,188 εκατ. το 2011, αύξηση 76,5%.

Υπολογίζεται ότι ο ΟΛΠ από τη δραστηριότητα της ΣΕΠ εισέπραξε σε ενοίκια το ποσό των 28 εκατ. ευρώ.

Κορυφή
Στόχος των στελεχών της Cosco είναι το 2013 να διακινήσουν από το σταθμό τους στην Ελλάδα περί τα 2,4 – 2,5 εκατ. κοντέινερ. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν τότε το λιμάνι θα βρεθεί στην κορυφή των υπερπόντιων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του κινεζικού ομίλου μαζί με το τέρμιναλ που διαχειρίζεται στο Σουέζ.

Από την 1η Ιουνίου του 2013 η Cosco θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέρμιναλ της στον Πειραιά και την πρώτη φάση της νέας της προβλήτας ΙΙΙ. Η προβλήτα ΙΙΙ είναι η μεγαλύτερη επένδυση που περιλήφθηκε στη συμφωνία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ από τον ΟΛΠ στους Κινέζους.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι με την ολοκλήρωση των υποδομών η Cosco θα διακινεί περί τα 3,7 εκατ. κοντέινερ προς τις αγορές της Ευρώπης. Ο όγκος αυτός αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις της Cosco οι οποίες ξεπεράστηκαν για το 2012.

Στελέχη της διαχειρίστριας ΣΕΠ εκτιμούν ότι ο Πειραιάς θα ενισχυθεί σημαντικά από νέες συμφωνίες όπως αυτή της HP καθώς δίνει τη δυνατότητα στις διεθνείς εταιρείες να μεταφέρουν τα προϊόντά τους προς την Ευρώπη σε μικρότερους χρόνους και χαμηλότερες τιμές.

Στοιχεία
Το γεγονός ότι οι Κινέζοι αναδεικνύουν το συγκεκριμένο τους σταθμό σε βασικό τους τέρμιναλ προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό από τον Πειραιά διακινήθηκαν 1,909 εκατ. κοντέινερ αύξηση 81,9%, από τη Νάπολη στην Ιταλία 1,139 εκατ. αύξηση 14,2%, από την Αμβέρσα 1,079 εκατ. μείωση 7,9% και από το σταθμό του Σουέζ στην Αίγυπτο 2,597 εκατ. μείωση 11,9%. Παράλληλα η Cosco σε υψηλό επίπεδο δεν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης κοντέινερ στον Πειραιά εφόσον η κυβέρνηση πάρει την απόφαση να παραχωρήσει και την προβλήτα Ι την οποία διατηρεί στην ιδιοκτησία του ο ΟΛΠ.

Πηγή: zougla.gr