Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασαν Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, ενώ στις Βρυξέλλες η Ύπατος Αρμοστής για την εξωτερική πολιτική Catherine Ashton και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Martin Schulz κάλεσαν και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποφύγουν και άλλα θύματα.

Καθώς η βία φαίνεται να κλιμακώνεται ο Martin Schulz είπε:

«Καταδικάζω την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Καλώ και τις δύο πλευρές να δείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία και να αποφύγουν νέες απώλειες ζωών. Οι πολίτες και στις δύο πλευρές πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυτό τον φαύλο κύκλο επιθέσεων και αντιποίνων».

Δύο μέρες ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 Παλαιστίνιοι, 7 στρατιώτες και 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Μια ρουκέτα της Χαμάς σκότωσε 3 Ισραηλινούς στην πόλη Kiryat Malachi την Πέμπτη το πρωί.

Μιλώντας σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία χθες στο Παρίσι, ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle επέμεινε ότι είναι προφανές πως «το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους πολίτες του από επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ωστόσο κάλεσε όλα τα μέρη να «δράσουν σοφά και με τρόπο αποκλιμάκωσης της βίας», επιμένοντας ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν «ότι πρέπει να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

Ο γάλλος πρόεδρος François Hollande ξεκίνησε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και άλλους ηγέτες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός Francois Ayrault.

Ο βρετανός David Cameron μίλησε στο Netanyahu, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι η Χαμάς φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν κλιμάκωση της βίας.

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από την Αίγυπτο και επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει χώρος για βία στη Μέση Ανατολή. Μόνο μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων θα υλοποιηθούν οι φιλοδοξίες τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, μέσω μιας λύσης δύο κρατών», υπογράμμισε.

Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τους μαχητές της Χαμάς, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Hisham Kandil επισκέφθηκε την Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την στρατιωτική του δράση για όσο διαρκέσει η επίσκεψη.

Πηγή: euractiv.gr