Επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσουν στην τράπεζα Dexia οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου, αφότου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανακοίνωσε ζημιές ύψους 1,23 δισ. για το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, το Βέλγιο θα προσφέρει το 53% της νέας βοήθειας, ήτοι περίπου 2,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γαλλία οφείλει να παράσχει το υπόλοιπο 47%.

Τα 5,5 δισ. θα επενδυθούν για την αγορά προνομιούχων μετοχών της Dexia, οι οποίες δίνουν στους κατόχους προτεραιότητα στην καταβολή μερίσματος σε βάρος των κοινών μετοχών. Έπειτα από τις αγορές αυτές, τα δύο κράτη θα ελέγχουν περίπου το 92% των ψήφων στη Dexia.

Επιπλέον, Γαλλία και Βέλγιο αποδέχτηκαν τη μείωση της προμήθειας που οφείλει να καταβάλλει η Dexia για τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις που απολαμβάνει ο τραπεζικός κολοσσός. Το ετήσιο επιτόκιο που θα πληρώνει η Dexia, σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε πλέον στις 5 μονάδες βάσης (0,05%), έναντι 90 μονάδων βάσης (0,9%) σε προσωρινές εγγυήσεις ύψους 55 δισ.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και διαχειριστής της Dexia, Κάρελ ντε Μπόεκ, εκτίμησε πως θα χρειαστεί έως το 2099 προκειμένου η τράπεζα να ρευστοποιήσει όλα τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει.

Πηγή: skai.gr