Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελούν μια κορυφαία επέτειο της ιστορίας της πόλης. Η επέτειος αυτή είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα της πόλης για έναν ακόμα λόγο. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση, στις 9/11/1912 συστήνεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Η ίδρυσή της απετέλεσε μια από τις πρώτες φροντίδες της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας, ένδειξη της μεγάλης σημασίας που έδινε πάντα η Ελληνική Πολιτεία στην προστασία των αρχαιοτήτων.

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αφορμή τον εορτασμό οργανώνει επετειακή εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Εφορεία Αρχαιοτήτων: οι άνθρωποι και τα έργα τους», αύριο Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 17.00 στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το έργο της προστασίας των αρχαίων μνημείων στην εκατονταετία που πέρασε, όπως καταγράφεται στα αρχεία της.

Παράλληλα θα τιμηθούν οι Επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και θα γίνει αναφορά στο πολυσχιδές έργο της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ στον τομέα της ανασκαφικής έρευνας, της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.