Πόσο κοστίζει πραγματικά το ρεύμα; Ερευνητές του ινστιτούτου Φράουνχοφερ και του Φόρουμ Οικολογική και Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς (FÖS) υπολόγισαν τις συνολικές δαπάνες για την ενέργεια λαμβάνοντας υπόψη και το κοινωνικό κόστος που προκύπτει σε από τη χρήση διαφόρων ειδών ενέργειας.

Σύμφωνα με την έρευνα φθηνότερη αναδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο η αιολική ενέργεια. Κατά μέσο όρο μια κιλοβατώρα στοιχίζει 7 λεπτά του ευρώ. Φθηνότερη από παλαιότερα είναι και η ηλιακή ενέργεια, το κόστους της οποίας υπολογίζεται στη Γερμανία σε 18 λεπτά, ενώ στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες, όπου παράγεται το ρεύμα σε φωτοβολταϊκές μονάδες το κόστος πέφτει στα 14 λεπτά.

Σε σύγκριση, ακριβότερο είναι το ρεύμα, που παράγεται σε σύγχρονες μονάδες με τη βοήθεια του άνθρακα ή της πυρηνικής ενέργειας, αν συμπεριληφθούν βέβαια και οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Η τιμή του ρεύματος ανά κιλοβατώρα είναι ήδη σήμερα διπλάσια από ότι της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας, υπολογίζουν οι Γερμανοί επιστήμονες.

Η αιολική ενέργεια έχει το χαμηλότερο κόστος

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Μπάρμπαρα Μπράιτσοφ από το ινστιτούτο Φράουνχοφερ οι περισσότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον προέρχονται από την παραγωγή ρεύματος από ορυκτά. Προς το παρόν, μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους καταβάλλεται από τις εταιρείες παραγωγής μέσω των πιστοποιητικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτά προστίθενται 9 λεπτά που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης του άνθρακα για το περιβάλλον και την υγεία.

Από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας προκύπτουν ελάχιστοι βλαβεροί ρύποι. Διαφορετική είναι η κατάσταση στην ηλιακή ενέργεια, όπου στην παραγωγή απαιτείται πολύ ρεύμα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ρύπους στην ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στο συνολικό κόστος ανά κιλοβατώρα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1 σεντ λόγω των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον.

Αρκετά δύσκολος αποδεικνύεται ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της πυρηνικής ενέργειας. Το ρεύμα από μια σύγχρονη μονάδας παραγωγής ρεύματος κοστίζει περίπου 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας.
Ποιο είναι όμως το κόστος μιας πυρηνικής καταστροφής; Τα δυστυχήματα στο Τσερνομπίλ, τη Φουκουσίμα υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες δισ. ευρώ. Το κόστος όμως επιβαρύνει πάντα το σύνολο της κοινωνίας.

Deutsche Welle

Πηγή: energypress.gr/Deutsche Welle