Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες του Βορρά πρωταγωνιστούν σε ζητήματα καινοτομίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της απόδοσης στην περιφερειακή καινοτομία, όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επίσης και εντός των κρατών μελών, σύμφωνα με τον Πίνακα Επιδόσεων της Καινοτομίας στις Περιφέρειες για το 2012, που δημοσιεύθηκε χθες (7 Νοεμβρίου).

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, οι πιο καινοτόμες περιφέρειες έρχονται από τις πιο καινοτόμες χώρες της Ευρώπης. Η Εκθεση αφορά 190 περιφέρειες σε όλη την ΕΕ, την Κροατία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Εντός της ΕΕ, η Σουηδία επιβεβαιώνει τη θέση της στην κορυφή όλων των κατατάξεων στους τομείς της καινοτομίας, που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ο πίνακας ταξινομεί τις ευρωπαϊκές περιφέρειες σε 4 ομάδες , κατά την επίδοση που παρουσιάζουν. Στην πρώτη ομάδα των «ηγετών στην καινοτομία» ανήκουν 41 περιφέρειες, 58 ανήκουν στη δεύτερη ομάδα των «οπαδών της καινοτομίας», 39 είναι «μετριοπαθείς καινοτόμες περιφέρειες» και 52 στην ομάδα των «μετρίων» αναφορικά με την καινοτομία.

Στη Γερμανία, 12 από τις 16 περιφέρειες είναι στην ομάδα των «ηγετών της καινοτομίας». Στη Φιλανδία 3 από τις 5 και στη Σουηδία 5 από τις 8.

Μόνο στη Δανία, η πλειονότητα των περιφερειών είναι «οπαδοί της καινοτομίας» και 2 από τις 5 είναι ηγέτες καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης και του Midtjylland.

Η επίδοση στην καινοτομία ποικίλει σε περιφερειακό επίπεδο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιφέρειες σε διαφορετικά επίπεδα επίδοσης σε θέματα καινοτομίας.

Τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Πορτογαλία. Και στις δύο χώρες, η επίδοση των περιφερειών ποικίλει από «ηγέτες στην καινοτομία» μέχρι σε «μέτριες» περιφέρειες.

Άλλες χώρες με ευρεία ποικιλία στις επιδόσεις είναι η Φινλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τουλάχιστον μία περιφέρεια σε τρεις διαφορετικές ομάδες επίδοσης σε ζητήματα καινοτομίας.

Οι πιο ομοιογενείς χώρες είναι οι «μετριοπαθείς καινοτόμες» Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα και Σλοβακία, όπου όλες οι περιφέρειες εκτός μίας σε κάθε από αυτές χώρες, έχουν περιφέρειες που είναι μετριοπαθείς «εκσυγρχρονιστές». Η κατάσταση είναι παρόμοια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που σχεδόν οι περισσότερες ή και όλες οι περιφέρειες είναι «μέτριες» στην καινοτομία.

Ουραγός η Ευρώπη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους στην καινοτομία συγκριτικά με τον Πίνακα του 2011. Ωστόσο, η ανάπτυξη της επίδοσης της καινοτομίας βαδίζει με αργούς ρυθμούς και η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να αμβλύνει το χάσμα με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

«Χρειαζόμαστε ισορροπημένη εθνική έρευνα και συστήματα καινοτομίας που παρέχουν ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον για τις επιχειρήσεις», είπε η επίτροπος έρευνας, καινοτομίας και επιστημών, Máire Geoghegan-Quinn.

«Ο Πίνακας εντοπίζει επίσης ένα χάσμα με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε άμεσα μια Ευρωπαϊκή Περιοχή Έρευνας που θα κάνει ενέσεις νέου ανταγωνισμού και θα προσελκύσει και θα διατηρήσει τα καλύτερα παγκόσμια ταλέντα», συνέχισε.

Το μεγαλύτερο χάσμα για τους 27 παραμένει στο πλαίσιο της καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΕ παραμένει ηγέτιδα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ν. Αφρικής.

Ωστόσο η Κίνα βελτιώνεται σημαντικά και φθάνει προοδευτικά την Ευρώπη.

Πηγή: euractiv.gr