Χιλιάδες υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναμένεται να απεργήσουν σήμερα (8 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για τις προβλεπόμενες μειώσεις στον προϋπολογισμό.

Εάν δεν τα καταφέρουν, οι υπάλληλοι σχεδιάζουν άλλη απεργία την ημέρα της Σύνόδου Κορυφής αργότερα μέσα στο μήνα, απειλώντας ότι θα πράξουν το ίδιο με τους συναδέλφους τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που απείλησαν χθες βράδυ ότι θα εμποδίσουν τις εργασίες της Βουλής με την κινητοποίησή τους.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων απηύθυναν έκκληση σήμερα για απεργία διαμαρτυρόμενα για τις πιέσεις διαφόρων κρατών μελών να μειωθεί το προσωπικό και τα διοικητικά κόστη στα θεσμικά όργανα στον προϋπολογισμό 2014-2020.

«Στόχος της απεργίας είναι να διαμαρτυρηθούμε εναντίον των σαφών προθέσεων μείωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε η Sylvie Jacobs, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Συνδικάτων.

«Δε θα μπορέσουμε να εργαστούμε για την Ευρώπη πλέον γιατί δε θα έχουμε αρκετό προσωπικό να κάνει τη δουλειά και όχι αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν τα πράγματα», είπε στην EurActiv.

Απεργία κατά τη Σύνοδο;

Το συνδικάτο είπε ότι θα θεωρήσει την απεργία επιτυχή εάν συμμετάσχουν τουλάχιστον 4,000 υπάλληλοι. Μια άλλη απεργία έχει ανακοινωθεί για τις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο οι επικεφαλής των συνδικάτων απειλούν να την επαναλάβουν και στη σύνοδο 22-23 Νοεμβρίου, που θα συζητηθεί ο επόμενος προϋπολογισμός.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Συνδικάτων θα περιμένει την αντίδραση του Συμβουλίου και των κρατών μελών πριν ανακοινώσει την ημερομηνία της άλλης απεργίας.

«Εάν έχουμε μια θετική απάντηση στον τρόπο αποδοχής του κοινωνικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και στις διαπραγματεύσεις, τότε ίσως δε θα χρειαστεί να απεργήσουμε ξανά. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να κάνουμε απεργία κατά τη σύνοδο», είπε η Jacobs.

Πηγή: euractiv.gr