Η θέση των δικαστών είναι ότι η μείωση του μισθού τους θα ήταν συνταγματικά ανεκτή, εάν υπήρχε ανάλογη μείωση του μισθού βουλευτών και υπουργών.

Ως αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στη σημερινή της συνεδρίαση (07/11/2012) τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις νέες μειώσεις του μισθού των δικαστών. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Λυκούδη, που έγινε τελικά δεκτή, “Οι σκοπούμενες περαιτέρω μειώσεις βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις που καθιερώνουν και προστατεύουν την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών” και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στα άρθρα 25, 26, 87 και 88 του Συντάγματος. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και από τους 44 αρεοπαγίτες που μετείχαν στη συνεδρίαση.

Πρόκειται ουσιαστικά για γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και ο χαρακτήρας της είναι συμβουλευτικός, ωστόσο όπως δήλωση η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου “ανοίγει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθεί η απόφαση αυτή στις αιτήσεις δικαστικών λειτουργών ενώπιον του μισθοδικείου, που να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν”. Η θέση των δικαστών είναι ότι η μείωση του μισθού τους θα ήταν συνταγματικά ανεκτή, εάν υπήρχε ανάλογη μείωση του μισθού των κρατικών οργάνων της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (βουλευτές, υπουργοί κλπ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι εκτός από το ζήτημα των μισθολογικών περικοπών, έπρεπε να διατυπωθεί αυτοτελώς στο κείμενο της απόφασης η αντίθεση της Ολομέλειας στις διακοπές των συνεδριάσεων, αφού “η απεργία σε οποιαδήποτε μορφή της δεν συνάδει με το λειτούργημα του δικαστή”, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές συνεχίζουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την αρχή του δικαστικού έτους (17/09), κατεβαίνοντας από τις έδρες των δικαστηρίων καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 (ώρα λήξης του ωραρίου), ενώ παράλληλα απέχουν και από τη δημοσίευση αποφάσεων.

Πηγή: skai.gr