Σε θρίλερ εξελίχθηκε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Λίγο μετά τις 06.15 το πρωί, ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN προέβλεψε την τελική του επικράτηση σε μια εκλογική διαδικασία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, οι οποίοι είδαν να δίνονται μάχες σώμα με σώμα σε κρίσιμες πολιτείες (Βιρτζίνια, Φλόριντα), την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία-τοτέμ για τους Ρεπουμπλικάνους (Οχάιο). Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν ανακοινωθεί οι προβλέψεις για τις 50 από τις 51 πολιτείες των Η.Π.Α., καθώς στη Φλόριντα τα αποτελέσματα είναι πολύ οριακά και έχουν επιληφθεί του ζητήματος νομικά επιτελεία για να αποφευχθούν οι υπόνοιες για νοθεία. Ειδικότερα, στη Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 50% (4,062,230 ψήφους) έναντι 49,2% (3,997,004 ψήφους) του Ρόμνεϊ, όμως τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι επίσημα.


(Χαμόγελα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών)


(Απογοήτευση στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων)

Λίγο μετά τις 07.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων παραδέχθηκε την ήττα του σε δημόσια τοποθέτησή του προς τους ψηφοφόρους. Πλέον, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έρχεται πρώτος και στο σύνολο των ψήφων, καταφέρνοντας να περάσει και σε αυτόν τον τομέα τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Ειδικότερα:

Ποσοστά επί του συνόλου των ψήφων
Μπαράκ Ομπάμα: 49,6% (54,150,949 ψήφοι)
Μιτ Ρόμνεϊ: 48,9% (53,351,931 ψήφοι)

Εκλέκτορες:
Ομπάμα: 303
Ρόμνεϊ: 206

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (222 έναντι 164) και οι Δημοκρατικοί στηΓερουσία (51 έναντι 44). Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, κάθε πολιτεία δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων αναλογικά με τον πληθυσμό της και ο πρώτος υποψήφιος που εξασφαλίζει 270 εκλέκτορες, ανακηρύσσεται πρόεδρος.

Η νικητήρια ομιλία του Ομπάμα
Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε τη νικητήρια ομιλία του. «Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα καλύτερα έρχονται, δεν είναι πίσω», δήλωσε θριαμβευτικά ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ του Σικάγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Μισέλ και τις δυο κόρες του Σάσα και Μαλία, τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντίπαλό του στις εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

«Μπορεί να είχαμε μια σκληρή μάχη, αλλά μόνο επειδή αγαπάμε βαθειά την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του για το πάθος με το οποίο διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία και τόνισε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Ρόμνεϊ για «την πρόοδο της χώρας».

Μεταξύ άλλων δήλωσε: 

– «Θέλουμε μία χώρα που δεν βαρύνεται από το χρέος και δεν εξασθενεί από τα δημοσιονομικά»
– «Η οικονομία ανακάμπτει, η μακρά προεκλογική εκστρατεία έφτασε στο τέλος της»
– «Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα χωρίς την γυναίκα που με παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια»


(Ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων)


(Ψηφοφόροι Δημοκρατικών)

Πλέον ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που παραμένει για δεύτερη διαδοχική φορά στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ευχαρίστησε τους θαυμαστές του μέσω Twitter για την υποστήριξή τους, λέγοντάς τους πως και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μαζί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να επικρατήσει σε αρκετές από τις λεγόμενες «swing states» (Άιοβα, Πενσιλβάνια, Μίτσιγκαν, Μινεσότα, Ουισκόνσιν), ενώ νίκησε και στο Οχάιο. Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ επικράτησε σε Ιντιάνα και Β. Καρολίνα, όπου ο Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008, καθώς και σε παραδοσιακά «κάστρα» του κόμματος (π.χ. Κεντάκι).

Ο εκλογικός χάρτης των Η.Π.Α. με τα χρώματα των νικητών:
– Με μπλε: Δημοκρατικοί
– Με κόκκινο: Ρεπουμπλικάνοι)


(Ο πολιτικός χάρτης των Η.Π.Α. με τις πολιτείες)

Νικητές πολιτειών (exit polls CNN)


Romney Obama
Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) Βέρμοντ (3 εκλέκτορες)
Κεντάκι (8 εκλέκτορες) Ντελαγούερ (3 εκλέκτορες)
Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) Ιλινόις (20 εκλέκτορες)
Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες) Περιφέρεια της Κολούμπια (3 εκλέκτορες)
Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες) Μέιν (4 εκλέκτορες)
Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες) Μέριλαντ (10 εκλέκτορες)
Τζώρτζια (16 εκλέκτορες) Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες)
Τεννεσί (11 εκλέκτορες) Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες)
Λουϊζιάνα    (8 εκλέκτορες) Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες)
Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες) Μίτσιγκαν (16 εκλέκτορες)
Τέξας (38 εκλέκτορες) Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες)
Κάνσας (6 εκλέκτορες) Ροντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες)
Μισισίπι ( 6 εκλέκτορες) Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)
Αρκάνσας (6 εκλέκτορες) Νιου Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες)
Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες) Μινεσότα (10 εκλέκτορες)
Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες) Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες)
Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες) Νέο Μεξικό (5 εκλέκτορες)
Μοντάνα (3 εκλέκτορες) Αϊόβα (6 εκλέκτορες)
Γιούτα (6 εκλέκτορες) Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες)
Αριζόνα (11 εκλέκτορες) Νεβάδα (6 εκλέκτορες)
Αϊντάχο (4 εκλέκτορες) Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες)
Μιζούρι (10 εκλέκτορες) Όρεγκον (7 εκλέκτορες)
Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) Οχάιο (18 εκλέκτορες)
Κολοράντο (9 εκλέκτορες)
Χαβάη (4 εκλέκτορες)

Στους ρυθμούς των αμερικανικών εκλογών κινείται και το… «Μεγάλο Μήλο», με το «Empire State Building» να γίνεται «μπλε» λίγο μετά τις 23.15, ανατολική ώρα Η.Π.Α. (06.15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, το κτήριο είχε και τα δύο χρώματα των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων, με τον αριθμό των εκλεκτόρων να επηρεάζει τον χρωματικό σχηματισμό στην κορυφή του εμβληματικού ουρανοξύστη.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όποιος από τους δύο αντιπάλους έφθανε πρώτος στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, τότε το αντίστοιχο χρώμα θα ήταν αυτό που θα κυριαρχούσε στο κτήριο.

Οι πρώτες κάλπες έκλεισαν στο Κεντάκι και την Ιντιάνα στις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα Η.Π.Α. (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 06.00 ώρα Ελλάδος (στις δυτικές πολιτείες). Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι πρώτες προβλέψεις για τον τελικό νικητή αναμένεται να γίνουν μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων σε Βιρτζίνια, Φλόριντα και Οχάιο (03.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Εφόσον η διαφορά ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δεν είναι μεγάλη, τότε οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν. Ειδικά για το Οχάιο το ψυχολογικό όριο των 20.000 ψήφων θεωρείται «κομβικό» για τη γνωστοποίηση εκτιμήσεων του τελικού αποτελέσματος. Λίγο μετά τις 02.10 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το CNN μετέδωσε ότι είναι πολύ πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν την πολιτεία – «τοτέμ» ακόμα και πέντε μονάδες διαφορά, ωστόσο τα πάντα παραμένουν ρευστά όσο εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία.

Νωρίτερα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι λίγο μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, ότι στο μικροσκοπικό χωριό του Ντίξβιλ Νοτσ στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων δείχνουν τον Μπάρακ Ομπάμα να κερδίζει με πέντε ψήφους έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.

Περισσότεροι από 30 εκατ. ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν το επίσημο άνοιγμα των εκλογικών κέντρων την Τρίτη, περίπου το 1/4 των Αμερικανών πολιτών που ψήφισαν το 2008 (130 εκατ. ψηφοφόροι). Ύστερα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία η οποία κόστισε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, οι δημοσκοπήσεις έδειχαν ότι θα πραγματοποιηθεί μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο όμως εντάσσεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (3%).

Η… βαρύτητα των εκλεκτόρων

Μαγικός αριθμός για την είσοδο τον Λευκό Οίκο θεωρούνται οι 270 εκλέκτορες, με τη «βαρύτητα» της κάθε πολιτείας να κρίνεται από τον αριθμό των περιφερειών που εξασφαλίζει η κάθε πολιτική παράταξη στο Κογκρέσο, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των εκλεκτόρων. Ο Μπάρακ Ομπάμα βασίζεται σε τουλάχιστον 243 «σίγουρες» ψήφους, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια με τις 55 εκλεκτορικές ψήφους, την ίδια στιγμή που ο Μιτ Ρόμνεϊ βάζει το «χέρι του στη φωτιά» για 206 ψήφους.

Εξαιρετικά «κρίσιμες» πολιτείες για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θεωρούνται οι:

  • Οχάιο
  • Φλόριντα
  • Ουισκόνσιν
  • Βιρτζίνια και
  • Νιού Χαμσάιρ

Ο νικητής κάθε πολιτείας παίρνει και όλους τους εκλέκτορες γι αυτό το σημαντικό στην εκλογική διαδικασία είναι η εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερο εκλεκτόρων και όχι η επικράτηση επί του συνόλου των ψήφων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εφόσον ο Μπάρακ Ομπάμα επικρατήσει στο Οχάιο θα αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητές του να είναι αυτός που θα κερδίσει στο τέλος την εκλογική διαδικασία, καθώς ακόμα κι αν δεν συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Η προϊστορία έχει δείξει μέχρι στιγμής πως κανένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έγινε πρόεδρος χωρίς να έχει κερδίσει στο Οχάιο. Το 2004, η οριακή επικράτηση εκεί του Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ τού έδωσε τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, Τζον Κέρι.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του «παιχνιδιού με τους εκλέκτορες» αποτελούν οι εκλογές του 2000 όταν ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών, Άλμπερτ αλ Γκορ, είχε συγκεντρώσει περίπου 500.000 περισσότερους ψήφους, ωστόσο έχασε την εκλογική μάχη από τον ζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ο οποίος εξασφάλισε περισσότερους εκλέκτορες. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οι 270 εκλέκτορες είναι ο μαγικός αριθμός για το κάθε επιτελείο καθώς αυτός είναι που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με παναμερικανική δημοσκόπηση του CNN όσον αφορά στο πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα:

  • το 60% των ψηφοφόρων απάντησε η οικονομία
  • το 15% εστιάστηκε στο δημόσιο έλλειμμα και
  • το 17% στο Σύστημα Υγείας
ενώ όσον αφορά στο σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του υποψήφιου προέδρου:

  • το 29% ανέφερε «το όραμα του για το μέλλον»
  • το 28% την «ύπαρξη κοινών αξιών με τους πολίτες»
  • το 20% «να νοιάζεται για τον λαό» και
  • το 19% την «ισχυρή ηγεσία»

Παράλληλα, το 52% απάντησε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται να επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες (44% ο Ρόμνεϊ), την ίδια στιγμή που το 51% πιστεύει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση στην οικονομία (47% ο πρόεδρος των Η.Π.Α.).

Η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, η ανεργία και ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, το σύστημα Υγείας και το Εκπαιδευτικό αποτελούν τις «καυτές» πατάτες που καλείται να διαχειριστεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Ειδικά για το σύστημα Υγείας, παναμερικανική δημοσκόπηση έδειξε πως το 45% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη ανάκληση ή στη μερική του «Obamacare», την ίδια στιγμή που το 47% πιστεύει ότι το νομοσχέδιο είναι καλό και θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Πηγή: zougla.gr