Η Ισπανία μπλόκαρε τον διορισμό του Yves Mersch στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθυστερώντας την διαδικασία κάλυψης μιας σημαντικής θέσης για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Η ισπανική απόρριψη ήρθε μετά την αντίθεση του Κοινοβουλίου, που ψήφισε κατά του Mersch στις 25 Οκτωβρίου, καθώς οι ευρωβουλευτές θέλουν περισσότερες γυναίκες στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν ακόμη να πιέσουν τον διορισμό του Mersch, ωστόσο αυτό πλέον πρέπει να γίνει στις επόμενες κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πριν το τέλος του χρόνου, πιθανώς τον Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσπάθησε να διασφαλίσει τον διορισμό του Mersch, μέσω «γραπτής διαδικασίας», μια μέθοδος «κατ’ επείγουσας διαδικασίας» που θα έβαζε τέλος στην πολύμηνη διαμάχη.

Ωστόσο χθες η Ισπανία τόνισε ότι είναι αντίθετη στη χρήση μιας τέτοιας διαδικασίας.

Ισπανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί επαρκής συζήτηση για την υποψηφιότητα Mersch μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και ότι θέλουν να διασφαλίσουν μια σωστή συζήτηση, μπλοκάροντας επομένως τον «επείγοντα» διορισμό του.

Σε δήλωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σύντομα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες 22-23 Νοεμβρίου, όπου προγραμματιστεί συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό, και ξανά στις 13-14 Δεκεμβρίου, όπου και θα συζητήσουν οικονομικά ζητήματα.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ομοφωνία για τον διορισμό του Mersch, τότε θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της σταθμισμένης ψήφου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αυτό πιθανώς θα δώσει το πράσινο φως για τον διορισμό του Mersch, καθώς η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στον διορισμό του, και επίσης από μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία.

Πηγή: euractiv.gr