Μπορεί ο κ. Φώτης Κουβέλης τις τελευταίες ώρες να υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει ρήγμα την κυβέρνηση, αλλά, ως φαίνεται, ήδη καλείται να γεφυρώσει το ρήγμα που προκάλεσε στο κόμμα του.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί ότι στην πρωινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η πρόταση του κ. Κουβέλη να πουν οι βουλευτές «παρών» στο πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης και «ναι» στον προϋπολογισμό της Κυριακής έλαβε 9 ψήφους υπέρ, 3 λευκές, και 5 κατά.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι όσοι διαφώνησαν μαζί του εισηγήθηκαν το κόμμα να ψηφίσει θετικά και στα μέτρα και τον προϋπολογισμό με το επιχείρημα ότι είναι κραυγαλέο πολιτικό σφάλμα η ΔΗΜΑΡ να διεκδικεί μια a la cart συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δηλαδή μην ψηφίζοντας κατ’ ουσίαν τα μέτρα, αλλά αμέσως μετά δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνους που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η γραμμή του κ. Κουβέλη («παρών» στα μέτρα, «ναι» στον προϋπολογισμό) αναμένεται να ψηφισθεί πλειοψηφικά και από την Κεντρική Επιτροπή –το ανώτατο θεσμικό όργανο του κόμματος το οποίο θα συνεδριάσει το απόγευμα. Γεγονός που προφανώς επιβεβαιώνει ότι στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Αριστεράς από την κυβέρνηση και ότι η ΝΔ δεν θα θέσει ανάλογο θέμα ακόμη και αν ΔΗΜΑΡ, όπως διαφαίνεται, δεν υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Κατόπιν τούτων με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατά πληροφορίες κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει όχι μόνον τον προϋπολογισμό αλλά και τα μέτρα αν επιθυμεί την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα. Και τούτο διότι ανησυχεί προφανώς για την ενθάρρυνση και δικών του βουλευτών να ακολουθήσουν τη γραμμή του κ. Κουβέλη.

Πηγή: skai.gr