Δριμεία επίθεση εναντίον της Merkel για τον χειρισμό της κρίσης της ευρωζώνης εξαπέλυσε χθες (4 Νοεμβρίου) ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Merkel αποτελεί «μέρος του προβλήματος» και ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να περιμένει άλλα 5 χρόνια».

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε συνέδριο στο Sternberg της Γερμανίας, τόνισε ότι παρόλο που η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο για διέξοδο από την κρίση, «χρειάζονται ακόμα 5 ή περισσότερα χρόνια».

«Όποιος νομίζει ότι [η κρίση] μπορεί να επιλυθεί σε 1 ή 2 χρόνια, κάνει λάθος», είπε η Merkel.

«Πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα 5 ή περισσότερων χρόνων […] Χρειαζόμαστε αυστηρότητα για να πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι αξίζει να επενδύσει στην Ευρώπη», επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Merkel είναι μέρος του προβλήματος»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Merkel, ο αρχηγός της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Guy Verhofstadt (Βέλγος) , είπε ότι η γερμανίδα Καγκελάριος βάζει εμπόδια σε κάθε βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Φαντάζομαι η κα Merkel σχολίαζε τις δικές της επιδόσεις. Εάν συνεχίσει το σκεπτικό να αλλάζει άποψη την τελευταία στιγμή και εν συνεχεία να υιοθετεί τα μισά μέτρα- και όλα αυτά πολύ αργά- τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια», τόνισε σε δήλωσή του.

«Στην πραγματικότητα η στάση της κα Merkel είναι μέρος του προβλήματος. Ωστόσο συστηματικά εμποδίζει κάθε σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διασφαλίζει ότι η κρίση θα συνεχιστεί και όλα αυτά… για καθαρά δογματικούς και εθνικούς εκλογικούς λόγους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι λύσεις για την επίλυση της κρίσης είναι «γνωστές» και ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς ένα ομοσπονδιακό μοντέλο.

«Οι λύσεις είναι γνωστές. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική πολιτική και να «αμοιβαιοποιήσουμε»το χρέος (ευρωομόλογα). Πρέπει επίσης να επιδείξουμε πραγματική αλληλεγγύη, το αναγκαίο αντιστάθμισμα στη λιτότητα. Δεν μπορεί να πετύχει η μία χωρίς την άλλη», υπογράμμισε.

«Και για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να κάνουμε ένα βήμα προς ένα ομοσπονδιακό μοντέλο. Είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης μια σταθερής και βιώσιμης λύσης για το ευρώ και του ότι η ΕΕ κινείται προς το συμφέρον όλων».

Πηγή: euractiv.gr