Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο κείμενο, άνω των 500 σελίδων, του πολυνομοσχεδίου διαρθρωτικών, δημοσιονομικών και αναπτυξιακών μέτρων που θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η ελληνική οικονομία, λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, κάνοντας βήματα σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας. Όμως, η αναγκαία προσπάθεια είναι μεγάλη. Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο αγώνας είναι αντοχής και όχι ταχύτητας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα ανηφορικό τούνελ».

Όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων , οι συντελεστές μείωσης έχουν «κλείσει» στο 5% για συντάξεις από 1.000-1.500€, 10% για 1.501-2.000€ και 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000€. Από τις μειώσεις δεν εξαιρούνται οι ανάπηροι, οι θα χάσουν και την 13η και 14η σύνταξη αλλά και όλες τις εξαιρέσεις που απολάμβαναν έως τώρα

Επιπλέον για πρώτη φορά στα χρονικά θα υπάρξει αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης – από τα 65 στα 67 έτη- χωρίς μεταβατική περίοδο και χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες, μέτρο που θίγει περίπου 50.000 άτομα το 2013 και άλλα τόσα το 2014.

Κατά 2 έτη αυξάνονται και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου που αναμένεται να πλήξει πολλές ακόμη χιλιάδες εργαζομένους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των γυναικών με 3.600 βαρέα ένσημα από τα 4.500 συνολικά. Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου, θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2012 στα 57 και σταδιακά στα 60 το 2015. Με το νέο νόμο θα βγαίνουν στα 62 από το 2013, δηλαδή θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον 5 χρόνια.

Στα θετικά το γεγονός ότι τελικά τα ελάχιστα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παραμένουν στα 15 και δεν αυξάνονται σε 20, ενώ ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με βάση ηλικιακά κριτήρια από τα 60 στα 65 έτη μεταφέρεται ένα χρόνο αργότερα για την 1/1/2014 ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μη χάσουν το επίδομα όσοι ήδη το λαμβάνουν και είναι κάτω των 65.

Στα εφάπαξ η σχετική ρύθμιση προβλέπει περικοπές έως 35% με οδηγό τις υπάρχουσες αναλογιστικές μελέτες, καθώς υπάρχει διορία για νέες μελέτες έως την 1/1/2014 . Παράλληλα για τον υπολογισμό τους θα εφαρμόζεται πλέον νέος μαθηματικός τύπος άμεσης σύνδεσης εισφορών – παροχών.

Για την ένταξη των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι υπάρχει όντως νομικό ζήτημα που αφορά τα ΝΠΙΔ. Παρ’ όλα αυτά ο Γιάννης Στουρνάρας θα φέρει τη διάταξη , πιθανότατα όμως θα προβλέπεται ένα μεταβατικό διάστημα μέσα στο οποίο τα ταμεία θα μπορούν να ετοιμάσουν τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα τους με ίδια μέσα.

Στα εργασιακά έχει χαθεί η καθολικότητα της ΕΓΣΣΕ που αφορά το κομμάτι των μισθών, φαίνεται όμως ότι θα διατηρηθεί ως προς το θεσμικό κομμάτι που αφορά παραμέτρους, όπως το ωράριο, τις συνθήκες υγιεινής, τις άδειες κτλ

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν και φορολογικές διατάξεις που θα αφορούν τον ΚΒΣ, μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και κάλυψης του ΕΦΚ ντίζελ κίνησης για τους αγρότες αλλά και αύξησης των ΕΦΚ στον καπνό και το υγραέριο κίνησης. Επιπλέον θα ενταχθούν στο κείμενο και οι διατάξεις για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όλ’ αυτά γίνονται εν μέσω ζυμώσεων και διεργασιών μεταξύ των δανειστών με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να απαντούν: « Το χρέος είναι κυρίως δουλειά άλλων, όχι δική μας. Αναγκαστικά θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι έως τις 12/11 έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου».

Πηγή: skai.gr