Ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε, με 2-0, του ΠΑΣ Γιάννενα, έφθασε τις τέσσερις εντός έδρας νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια μετά από εννέα αγώνες στη Σούπερ Λίγκα, όντας εξαιρετικός, τακτικά, στο παιχνίδι του.

H ομάδα της Πελοποννήσου διατήρησε την απόλυτη παράδοση που διατηρούσε εντός έδρας, με αντίπαλο τον ΠΑΣ, φθάνοντας στην τέταρτη συνολικά νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις που έχει υποδεχθεί, στην ιστορία της, τα Γιάννενα. Επίσης κράτησε… απόρθητο κάστρο το γήπεδό της, όπου στη φετινή Σούπερ Λίγκα μετά από εννέα αγωνιστικές μετρά τέσσερις επιτυχίες σε τέσσερις αγώνες!

Ο Σάκης Τσιώλης διαχειρίστηκε εξαιρετικά το παιχνίδι. Με την αλλαγή του συστήματος που επέλεξε, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Αστέρας προηγήθηκε σημειώνοντας ένα γκολ βγαλμένο από καταπληκτικούς αυτοματισμούς. Στην πίεση που άσκησαν οι Γιαννιώτες στο δεύτερο μέρος, η ομάδα της Τρίπολης δεν… πελάγωσε, καταφέρνοντας να σημειώσει δεύτερο τέρμα στο τέλος και να πάρει έτσι τη νίκη με 2-0.

Πώς έπαιξαν

Ο Σάκης Τσιώλης παράταξε τον Αστέρα με σύστημα 4-2-3-1 και τους Φούλοπ κάτω από τα δοκάρια, Φορμίκα αριστερά στα μπακ, Τσαμπούρη δεξιά, με τον αμυντικό της ομάδας της Τρίπολης να είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης της ενδεκάδας! Σανκαρέ και Μπαρτολίνι αγωνίστηκαν στο κέντρο της άμυνας, Άλβαρες και Ουσέρο ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, ενώ πίσω από τον Περόνε, ο οποίος ήταν ο μοναδικός προωθημένος του Αστέρα, τοποθετήθηκαν από αριστερά προς τα δεξιά οι Ράγιος, Ντε Μπλάσις και Ναβάρο.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος, ομοίως, επέλεξε το 4-2-3-1 στη διάταξη των παικτών του, με τον Φεγκρούς να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια. Αριστερά αγωνίστηκε ο Μιχαήλ, δεξιά ο Αυγενικού, ενώ στα στόπερ έδωσαν το «παρών» οι Τζημόπουλος και Κολοβέτσιος. Τσουκαλάς, Λίλα ανέλαβαν το χώρο του κέντρου, ενώ οι Κοροβέσης, Γεωργίου και Βίλα ήταν τα «στηρίγματα» της αιχμής του δόρατος του ΠΑΣ Μπράνα Ίλιτς.

Η κίνηση ματ του Τσιώλη και το γκολ «video game»

Ο Αστέρας άρχισε καλύτερα από τον ΠΑΣ στην αναμέτρηση, χωρίς, όμως, να έχει δημιουργήσει τελικές προσπάθειες, αναλογικά με την παρουσία του στο γήπεδο, μέχρι που ο Σάκης Τσιώλης επέλεξε για παραπάνω από δέκα λεπτά (προς το τέλος του πρώτο ημιχρόνου) ν΄ αλλάξει το 4-2-3-1 σε 4-4-2. Πέρασε τον Ναβάρο δίπλα στον Περόνε, με τους Ντε Μπλάσις και Ράγιος ν΄ αναλαμβάνουν πόστο στα «φτερά».

Μέχρι το σημείο αυτό ο Αστέρας είχε ένα καλό σουτ του Ναβάρο στο 10΄ που μπλόκαρε ο Φεγκρούς, μία προσπάθεια του Σανκαρέ στο 20΄ η οποία δεν απείλησε τον γκολκίπερ του ΠΑΣ, ενώ κατέγραψε και μία ευκαιρία από στημένη φάση. Στο 24΄ το μακρινό φάουλ του Ράγιος αντιμετωπίστηκε εύκολα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. «Προϊόν» της αλλαγής συστήματος του Σάκη Τσιώλη ήταν η ευκαιρία του 38΄. Η ομάδα της Τρίπολης άρχισε να «πατάει» περισσότερο την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά ο Ναβάρο βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ (δεξιά, στο ύψος της μικρής περιοχής), στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, σουτάροντας άουτ.

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ τρία λεπτά αργότερα, σε μία εξαιρετικής έμπνευσης φάση, βγαλμένη από ποδοσφαιρικό video game! Ο Τσαμπούρης έκανε τη μακρινή μπαλιά κι από εκεί και πέρα εναλλαγές με τη μία έφεραν τον Ουσέρο σε πλεονεκτική θέση, με τον σκόρερ να κάνει το 1-0 με εύστοχο κοντινό πλασέ. Ο Ναβάρο, αποδέκτης της μπαλιάς του Τσαμπούρη, έστρωσε με εξαιρετική «αυτόματη» κίνηση στον Περόνε, που με παράλληλη σέντρα από τα δεξιά έβγαλε σε πλεονεκτική θέση τον Ουσέρο.

Ο ΠΑΣ Γιάννενα, ως το γκολ, έδειχνε ν΄ αντέχει την πίεση των «Πελοποννήσιων» και απείλησε σε δύο περιπτώσεις τον Αστέρα. Στο 26΄ ο Ίλιτς εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά των γηπεδούχων, βρέθηκε σε καλή θέση, αλλά ο Φούλοπ σταμάτησε την προσπάθειά του. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο πιο απειλητικός παίκτης του ΠΑΣ επιχείρησε ξανά να παραβιάσει την εστία του Ούγγρου, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να μείνει έτσι το 1-0 στο 45λεπτο.

Κράτησε το προβάδισμα, «καθάρισε» στο τέλος

Το πρώτο 20λεπτο του δεύτερου μέρους είχε τελικές προσπάθειες και για τις δύο ομάδες, επτά συγκεκριμένα, όσες όλο το πρώτο ημίχρονο! Στο 47΄ ο ΠΑΣ είχε εξαιρετική ευκαιρία να ισοφαρίσει, με τον Γεωργίου να επιχειρεί σουτ το οποίο κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Φούλοπ και την μπάλα να φαίνεται να περνά ολόκληρη τη γραμμή. Στην πορεία της μπάλας, ίσως ακουμπώντας την, όμως, είχε κινηθεί ο Ίλιτς, που δεν καλυπτόταν, επηρέαζε έτσι κι αλλιώς τη φάση κι επόμενα δεν μέτρησε το τέρμα.

Ο ΠΑΣ, με την προσθήκη του Ντε Βινσέντι, έγινε πιο επιθετικός, έχοντας καλή στιγμή με τον Αργεντινό στο 63΄, με τον Φούλοπ να είναι πάλι σε σωστή θέση και ν΄ αποκρούει το σουτ του. Ράγιος και Περόνε, από την πλευρά του Αστέρα, δημιουργούσαν φάσεις στην περιοχή του ΠΑΣ, που δεν προέρχονταν, πάντως, από την πίεση των γηπεδούχων, αλλά από το φυσικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών του να κυκλοφορούν εύκολα την μπάλα και να γίνονται απειλητικοί με λίγες μεταβιβάσεις.

Στο 60΄ ο Ράγιος έχασε μοναδική ευκαιρία για το 2-0, σουτάροντας άουτ από κοντινή θέση, προς την εστία του Φεγκρούς. Γενικά, η ομάδα του Σάκη Τσιώλη δεν συνάντησε ιδιαίτερο πρόβλημα να κρατήσει πάρει την τελική νίκη, ανεξάρτητα κι αν «καθάρισε» το παιχνίδι στο τέλος (94΄), με το γκολ της μίας εκ των αλλαγών του Τσιώλη Εγκόν να στέλνει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα του Φεγκρούς, μετά από ασίστ του Γκάμπριελ Ντο Κάρμο, ο οποίος μπήκε κι αυτός αλλαγή και πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή με τον Αστέρα. Κάρτες συμπλήρωσαν οι Σανκαρέ και Περόνε, που θα λείψουν σ΄ ένα από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια της ομάδας της Τρίπολης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης / 4-2-3-1): Φούλοπ – Φορμίκα, Σανκαρέ, Μπαρτολίνι, Τσαμπούρης – Άλβαρες, Ουσέρο – Ράγιος (83΄ Έγκον), Ντε Μπλάσις (92΄ Ντο Κάρμο), Ναβάρο (66΄ Καρντάσιο) – Περόνε

Αναπληρωματικοί: Μπαντής, Πιπίνης, Καλαντζής, Ντο Κάρμο, Καρντάσιο, Εγκόν, Κουρμπέλης

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος / 4-2-3-1): Φεγκρούς – Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Κολοβέτσιος, Αυγενικού (60΄ Κεϊτά) – Τσουκαλάς, Λίλα – Κοροβέσης (82΄ Γιάκος), Γεωργίου, Βίλα (53΄ Ντε Βινσέντι) – Ίλιτς

Αναπληρωματικοί: Ταμπάσης, Ντε Βινσέντι, Μπέριος, Κεϊτά, Νικλητσιώτης, Οικονόμου, Γιάκος

Γήπεδο: Αστέρα Τρίπολης

ΓΚΟΛ: 41΄ Ουσέρο (1-0), 94΄ Έγκον (2-0)

Κίτρινες κάρτες: 28΄ Μπαρτολίνι, 45΄+1΄ Σανκαρέ, 64΄ Άλβαρες, 75 Περόνε – 17΄ Κολοβέτσιος, 58΄ Λίλα, 74΄ Φεγκρούς, 79΄ Τζημόπουλος

Κόκκινες κάρτες: –

Διαιτητής: Γεώργιος Κύζας (Δράμας)

Βοηθοί: Χασάν (Μακεδονίας), Καραϊσαρίδης (Πιερίας),

Τέταρτος: Τριτσώνης (Αθηνών)

Παρατηρητής: Δημήτριος Μπέγκος (Αργολίδας)

Επιμέλεια: Λάμπρος Γκαραγκάνης

Πηγή: novasports.gr