Σε διαφωνία για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κατέληξε η χθεσινή (31 Οκτωβρίου) συνάντηση στη Σόφια, μεταξύ του Βούλγαρου Προέδρου Rosen Plevneliev και του αρμόδιου Eπιτρόπου για τη διεύρυνση Stefan Füle.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των Σκοπίων για την «προπαγάνδα» εναντίον της χώρας του και τη «χειραγώγηση της ιστορίας».

«Οι αρχές στα Σκόπια θα ξεκλειδώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας όχι μέσω προπαγάνδας και εκστρατείες μάρκετινγκ αλλά μέσω πραγματικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων για τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Plevneliev στον ευρωπαίο επίτροπο.

«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό της ΕΕ στην κυβέρνηση των Σκοπίων, που συστηματικά διαχέει μια ιδεολογία μίσους προς την Βουλγαρία», συνέχισε.

«Είναι στρατηγικά σημαντικό για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι των γειτόνων της, χωρίς αξιώσεις και χειραγωγήσεις. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να σταματήσει με την αντιβουλγαρική εκστρατεία, και τη χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων».

«Διαφωνεί» ο Επίτροπος

Αντίθετα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, ο επίτροπος Füle εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι εταίροι «πολύ πίσω από την πόρτα».

«Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν είναι καλό να αφήσουμε τους εταίρους μας να περιμένουν έξω από την πόρτα για πολύ καιρό […] Θεωρώ πως η ένταξη αποτελεί το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης του εθνικισμού, και είμαι πεπεισμένος ότι η απομόνωση ενισχύει τον εθνικισμό», απάντησε ο Eπίτροπος Διεύρυνσης στον Plevneliev.

Πηγή: euractiv.gr