Ένας Πρόεδρος που θα έχει εκλεγεί απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες , θα μπορούσε να κυβερνήσει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και να αντιμετωπίσει το δημοκρατικό έλλειμμα που προκύπτει από την μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, είπε ο Tony Blair, κάνοντας μάλιστα και λόγο για «Μεγάλο Παζάρι» στην Ευρώπη που χρειάζεται «άμεση λαϊκή συναίνεση».

«Μια πανευρωπαϊκή εκλογή Προέδρου της Κομισιόν ή του Συμβουλίου είναι ο πλέον άμεσος τρόπος συμμετοχής του κοινού», είπε.

Μιλώντας στο Συμβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης στο Βερολίνο, ο Blair τόνισε ότι η διαφοροποίηση στις ταχύτητες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πλέον αναπόφευκτη, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης επιδιώκουν να συνδέσουν την οικονομική διακυβέρνηση με τις πολιτικές δομές.

Όπως και η Merkel, επεσήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «ένα πολιτικό διακανονισμό που θα φιλοξενεί διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης εντός αυτού», διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης.

Τόνισε επίσης ότι ο δρόμος προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση προκαλεί «δημοκρατικό έλλειμμα», αναφερόμενος στο κενό μεταξύ των αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και της λογοδοσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που της λαμβάνουν.

«Μεγάλο παζάρι»

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε η Βρετανία να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» στη διαμόρφωση του «Μεγάλου Παζαριού» στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη πολιτική ένωση για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Κατέστησε σαφές ότι σε μια Ευρώπη δύο ή τριών ταχυτήτων, οραματίζεται την Βρετανία να βρίσκεται εκτός του σκληρού πυρήνα και ότι αναμένει από τις άλλες χώρες να «δεχθούν την πολύ ειδική θέση της Βρετανίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ωστόσο επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. «Παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας, μπορούν να δικαιολογηθούν περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς, και είναι σημαντικό προκειμένου να λειτουργήσει η Ευρώπη. Χωρίς αυτό, θα παραλύσουμε όταν χρειάζεται να κινηθούμε».

Ο Blair σήμερα είναι εκπρόσωπος του «κουαρτέτου» ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία και ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή.

Βρετανικό δημοψήφισμα

Είπε επίσης ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Βρετανία για τη νέα πολιτική δομή της ΕΕ, που θα προκύψει από το τρέχον κύμα ολοκλήρωσης.

«Δεν μπορώ να δω κανέναν πολιτικό διακανονισμό να γίνεται δεκτός χωρίς άμεση λαϊκή συναίνεση μέσω δημοψηφίσματος», είπε, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα τη Βρετανία. Τόνισε επίσης ότι οι «ακραίοι ευρωσκεπτικιστές […] βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Πηγή: euractiv.gr