50 και κάτι χρόνια μετά την πρεμιέρα του Dr. No , της πρώτης ταινίας του Bond, James Bond, 22 ταινίες, 5,5 πρωταγωνιστές αργότερα και μια μόλις ημέρα πριν την ελληνική πρεμιέρα της 23ης ταινίας του, οι οιωνοί για την εμπορική -αλλά και γιατί όχι και καλλιτεχνική (χμ…)- επιτυχία της, δεν υπήρξαν ποτέ καλύτεροι.

Ακολουθώντας τη συνταγή του Dark Knight, αφού για πρώτη φορά σε ταινία της σειράς, σκηνοθέτης αναλαμβάνει ένας αληθινός auter , ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθεσίας, Sam Mendes σκηνοθέτης του υπερτιμημένου, μεν πολυβραβευμένου δε, American Beauty -1999, καθώς και των πολύ καλύτερων αλλά λιγότερο βραβευμένων, Road to Perdition -2002, Jarhead -2005, Revolutionary Road -2008, συν-σεναριογράφο τον 3 φορές υποψήφιο για Oscar και αληθινή μηχανή πετυχημένων σεναρίων, John Logan -όχι αυτός της Eurovision, (ενδεικτικά : Any Given Sunday -1999, Gladiator -2000, The Last Samurai -2003, The Aviator -2004, Sweeney Todd – 2007 , Rango -2011, Koriolanos -2011, Hugo -2011 και έπονται τα Bond 24 και Bond 25 !!), διευθυντή φωτογραφίας (στην 67η ταινία του !!) τον θρυλικό Roger Deakins ( ακόμη πιο ενδεικτικά: 1984, Barton Fink -1991, The Shawshank Redemption -1994, Dead Man Walking -1995, Fargo -1996, The Big Lebowski -1998 και τελευταία: True Grit -2010, In Time -2011), πρωταγωνιστή τον “μπορεί να είναι ο καλύτερος Bond όλων των εποχών, μπορεί και όχι, σίγουρα όμως είναι ο πιο ρεαλιστικός και ο πιο γυμνασμένος επίσης”, Daniel Craig, αντίπαλον δέος και “κακό” τον Javier Bardem σε ξανθή έκδοση, προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων και φρενήρη γυρίσματα σε όλη σχεδόν την υδρόγειο… (ουφ!), ακόμη και ένας μη ορκισμένος fan του 007, όπως εγώ, δεν μπορεί παρά να μην τη χάσει και να πιει και μια Heineken.

Η ιστορία με δυο λόγια: Ενώ βρίσκεται σε αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, ο Bond ανακαλύπτει έναν πράκτορα της M16 θανάσιμα πληγωμένο και το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του τελευταίου με άκρως απόρρητα δεδομένα να έχει κλαπεί. Στη συνέχεια ο Bond κυνηγά έναν επαγγελματία δολοφόνο που φέρεται υπεύθυνος για τη δολοφονία και κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τους στην οροφή ενός κινούμενου τρένου, ο Bond τραυματίζεται και πέφτει στο κενό. Η υπηρεσία θεωρεί τον 007 νεκρό και η επικεφαλής της, Μ, (Judi Dench) θεωρείται υπεύθυνη από τους προϊσταμένους της τόσο για το θάνατο του Bond όσο και για την κλοπή του σκληρού δίσκου που περιέχει τα ονόματα όλων των μυστικών πρακτόρων του NATO που έχουν εισχωρήσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο !

(Σιγά το πράγμα , δεν είναι και η λίστα Lagarde)

Η Υπηρεσία ζητάει από την Μ να παραιτηθεί, αυτή όμως αρνείται . Την ίδια ημέρα ο βοηθός της Μ ανακαλύπτει ότι κάποιος έχει παράνομα εισχωρήσει στη βάση δεδομένων της Μ16 μέσω του προσωπικού υπολογιστή της Μ. Ακολουθεί μια τρομαχτική έκρηξη που καταστρέφει τα γραφεία της υπηρεσίας και σκοτώνει δεκάδες υπαλλήλους της.

Όταν ο Bond που τελικά είναι πολύ ζωντανός και κάνει διακοπές σε έναν … τροπικό παράδεισο …, μαθαίνει τις εξελίξεις, αποφασίζει να επιστρέψει στην ενεργό δράση ώστε να βοηθήσει την αρχηγό του και μαζί να μάθουν ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Skyfall από κοινό και κριτικούς ήταν τουλάχιστον ενθουσιώδεις, ενώ ήδη θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ταινία Bond όλων των εποχών.

Ο Mendes έδωσε μεγάλο βάρος στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων ιδίως του Bond και της Μ , αλλά και του Silva (Bardem). O Ισπανός ηθοποιός μάλιστα είχε ζητήσει να του μεταφράσουν το σενάριο στα ισπανικά ώστε να μπει καλύτερα στο πετσί του ρόλου, ενώ ήταν δική του ιδέα να βάψουν τα μαλλιά του ξανθά.

Καλύτερη ή όχι αυτή είναι η τελευταία, για την ώρα, ταινία του 007 που είναι και η πρώτη της σειράς που δεν έχει αυθεντικό τίτλο διηγήματος του Ian Fleming, αλλά ο τίτλος “Skyfall” ανήκει σ’ ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Harry Harrison, το οποίο μεταφέρθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο το 1973 από τον Richard Fleischer με πρωταγωνιστές τον Charlton Heston και τον Edward G.Robinson και πήρε τον κινηματογραφικό τίτλο: Soylent Green (!!)

To Skyfall βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους αύριο 1 Νοεμβρίου

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα

http://www.youtube.com/watch?v=N5ASHXT9aBQ