Oι διεθνείς παρατηρητές στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας, προσάπτουν στις Αρχές κατηγορίες περί «κατάχρησης εξουσίας» , αλλά και υπονοούμενα για τον «υπερβολικό ρόλο των χρημάτων» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο η ΕΕ δείχνει να προβαίνει σε μια πιο προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση.

Το κόμμα του Ουκρανού προέδρου Victor Yanukovich φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, το κόμμα Party of Regions προηγείται με πάνω από 32%.

Η Ενωμένη Αντιπολίτευση της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko είναι στη δεύτερη θέση, με ποσοστό περίπου 24%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο με 14%, το κόμμα PuncH0 του πρωταθλητή μποξ Vitaly Klichko παίρνει ποσοστό 13% ενώ το εθνικιστικό κόμμα Svoboda περίπου 9%.

Πολλοί Ουκρανοί αμφισβητούν την καταμέτρηση των ψήφων. Η εφημερίδα Kyiv Post δημοσίευσε μια συμβολική περίπτωση, όπου κατά την καταμέτρηση οι αρχές φέρεται να προσπάθησαν να δώσουν πλεονέκτημα σε υποψήφιο του Party of Regions.

Μια πηγή στην Ουκρανία είπε στην EurActiv ότι είχαν τυπωθεί παραπάνω ψηφοδέλτια, και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να γεμίσουν τις κάλπες.

Σε απεργία πείνας η Tymoshenko

Σε γραπτή της δήλωση, η Tymoshenko κατήγγειλε τις εκλογές ως «ψευδεπίγραφες από την αρχή έως το τέλος» και ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας.

Μια ομάδα επιτήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που είχε πάνω από 600 παρατηρητές, επέκρινε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών καθώς και την φυλάκιση της Tymoshenko.

Η συντονίστρια της αποστολής του ΟΑΣΕ Walburga Habsburg Douglas, είπε ότι η ψηφοφορία της Κυριακής αποτελεί «βήμα προς τα πίσω».

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάχρηση εξουσίας και τον υπερβολικό ρόλο των χτημάτων σε αυτές τις εκλογές, η δημοκρατική διαδικασία φαίνεται να έχει αντιστραφεί στην Ουκρανία», είπε. Κατηγόρησε ευθέως το κυβερνών κόμμα τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε κρατικά κονδύλια για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία ελέγχοντας παράλληλα τη ροή των πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Mark Toner αποκάλεσε τις εκλογές ως «βήμα προς τα πίσω» ενώ έκανε αναφορά και στην χρήση δημόσιων χρημάτων προς βοήθεια των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, τα εμπόδια που τέθηκαν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης ως προς την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης καθώς και την παρενόχληση που βίωσαν.

Μικτή εικόνα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Catherine Ashton και ο επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle, ήταν πιο «διπλωματικοί» στην κοινή τους δήλωση, μιλώντας για «μικτή εικόνα» αντί για «ολοκληρωτική οπισθοδρόμηση».

«Η προσέλευση δείχνει την προσήλωση των Ουκρανών πολιτών σε μια δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία…. Λαμβάνουμε πλήρως υπόψη τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Επιτήρησης αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών που παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα με διάφορες ελλείψεις, καθώς και δυσκολίες που ήρθαν αντιμέτωποι οι παρατηρητές σε τοπικό επίπεδο.

«Η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί επίσης από τις μετεκλογικές εξελίξεις, που θα παρακολουθούμε στενά. Είναι επομένως σημαντικό οι ουκρανικές Αρχές να διασφαλίσουν μια κατάλληλη συμπεριφορά στα επόμενα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, κυρίως αναφορικά με την καταμέτρηση των ψήφων που απομένουν, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και την εξέταση πιθανών καταγγελιών.

«Η δέσμευσή μας με την Ουκρανία προς μια πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει, βασισμένη στο σεβασμό των κοινών μας αξιών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των σχέσεών μας προς όφελος των πολιτών της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπαν.

Ανησυχίες στην εβραϊκή κοινότητα

Η είσοδος του υπερθνικιστικού και αντισημιτικού κόμματος Svoboda στο ουκρανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, προκαλεί ανησυχίες στην εβραϊκή κοινότητα.

Το κόμμα Svoboda σχηματίστηκε το 2004, από το κίνημα που μέχρι τότε ονομαζόταν Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.

«Δεν προτιθέμεθα να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και στις αποφάσεις των ψηφοφόρων της, αλλά ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των Εβραίων στην Ουκρανία και σε όλη την Ευρώπη, υπό το φως των συνεχώς αυξανόμενων αντισημιτικών κινημάτων στην Ευρώπη», είπε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Κοινότητας, Rabbi Menachem Margolin.

Πηγή: euractiv.gr