Η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για επανέναρξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης και γεφύρωσης του αντιλαμβανόμενου δημοκρατικού ελλείμματος, τόνισε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην 50η διεθνή της συνεδρίαση, το περασμένο σαββατοκύριακο στην Ιταλία.

H Ένωση διοργάνωσε μία συνάντηση στην Offida στις ακτές της Αδριατικής, και εστίασε στο ευρωπαϊκό όνειρο που συχνά προσδιορίζεται ως «εργοτάξιο», σύμφωνα με το Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ιταλίας, Pier Virgilio Dastoli.

«Δεν ξέρουμε ακόμη τι εργασίες πρέπει να γίνουν και ποια κατασκευαστική εταιρεία πρέπει να εμπιστευτούμε», αλλά θα πρέπει να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό και πριν το 2013, συνέχισε.

Ο Ιταλός υπενθύμισε επίσης την ομιλία του Ιταλού Προέδρου Giorgio Napolitano φέτος στο Mestre, για την ανάγκη τα πολιτικά κόμματα να μπορέσουν να σκεφτούν σε «ευρωπαϊκή διάσταση», και να σταματήσουν να «μάχονται για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τους ευρωπαίους να μην περιμένουν πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις. Οι «εργασίες» πρέπει να ξεκινήσουν του χρόνου, έτσι ώστε οι ευρωεκλογές του 2014 να αποτελούν δημοψήφισμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό όνειρο, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ιταλικής Γερουσίας, Giacomo Santini.

Ο Marco De Andreis, μέλος του think tank Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οραματίζεται μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε μια «χαλαρή ομοσπονδία».

Αναφερόμενος στις εκλογές του 2014, ο ιδρυτής της EurActiv.com Christophe Leclercq είπε ότι οι πολίτες απαιτούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ειδικά το Κοινοβούλιο, να ενισχύσουν την διαδικτυακή επικοινωνία, κυρίως μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις τεχνικότητες προκειμένου να διαχειριστούμε την κρίση και να βρούμε λύσεις, είπε.

Πηγή: euractiv.gr