Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλύσουν οριστικά το ελληνικό ζήτημα εντός του Νοεμβρίου, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας ωστόσο να θίξουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος ή την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης.

«Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες] για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και για το ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει κάθε απαραίτητη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την ακεραιότητα» της νομισματικής ένωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως θα συνεχίσουμε να επιζητούμε μία σε βάθος λύση κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ώστε να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα «κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις» τους για να πετύχουν αυτό το σκοπό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας πως η ομάδα εργασίας του Eurogroup «πραγματοποιεί καλή πρόοδο, βήμα προς βήμα, στο δύσκολο ερώτημα της Ελλάδας».

Παρά ταύτα, οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις συνεχιζόμενες προεργασίες ενόψει του αυριανού Eurogroup, με τον κ. Μοσκοβισί να δηλώσει λιτά πως «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της τρόικα».

Ο ορίζοντας του Νοεμβρίου για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος πλέον μοιάζει να αποκτά «σάρκα και οστά», δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ, προανήγγειλε χθες μία έκτακτη συνεδρίαση του σώματος στις 8 Νοεμβρίου, πέραν της προγραμματισμένης διάσκεψης στις 12 του μήνα, με την προοπτική της εκ νέου επανεξέτασης της περίπτωσης της χώρας μας.

Πηγή: skai.gr