Την άποψη ότι η ανάγκη μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί «εθνική ευθύνη» και «αποκλειστικά δικό μας έργο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα πως το Μνημόνιο περιλαμβάνει ελάχιστες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς παράλληλα να «υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη».

Αναφερόμενος στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα χρήματα που έχει λάβει η χώρα μας με τη μορφή κοινοτικών πόρων, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως αυτές οι εισροές όντως λειτούργησαν ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η κατανομή των εν λόγω πόρων δεν απέτρεψε τη αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, συμβάλλοντας στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Όπως προσέθεσε, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων πρέπει να ενταχθεί σε μία ευρύτερη στρατηγική που θα συμπλέει με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Οι δηλώσεις του κ. Προβόπουλου έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης μίας έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ, σύμφωνα με την οποία οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε. κατά την περίοδο 1988-2012 ανήλθαν σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη χώρα μας να βρίσκεται μάλιστα στις πρώτες θέσεις κατά κεφαλήν απολήψεων στην ενωμένη Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr