Η Ρουμανία έχει δύο μήνες προκειμένου να αντιδράσει στην προειδοποίηση της Κομισιόν, αναφορικά με τα «σοβαρά προβλήματα» που εντοπίστηκαν στη χώρα στον τομέα των μεταφορών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η Κομισιόν έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τις ρουμάνικες αρχές, αναστέλλοντας προσωρινά την χρηματοδότηση στον τομέα των μεταφορών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον η Επιτροπή πρότεινε “οικονομικές διορθώσεις” στους παραπάνω τομείς αλλά και σε αυτόν του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Shirin Wheeler, τον εκπρόσωπο τύπου του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

Πρότεινε επίσης «χρηματοδοτικές διορθώσεις» στους εν λόγω τομείς και το περιβάλλον, τόνισε ο Shirin Wheeler, εκπρόσωπος του επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής, Johannes Hahn.

«Η προσωρινή αναστολή» των κονδυλίων δεν σημαίνει ότι θα χαθούν αυτά τα κονδύλια, αλλά με αυτή την διαδικασία, η Ρουμανία έχει δύο μήνες να αντιδράσει και να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τις ανησυχίες της Κομισιόν. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε τα κονδύλια αναστέλλονται. Αυτό και πάλι δε σημαίνει ότι χάνονται τελείως, ωστόσο η «αναστολή» συνήθως φαίνεται ως κακό πολιτικό σημάδι για τη χώρα ενώ η εκ νέου ενεργοποίησή τους θα αποτελεί πολιτική απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Wheeler είπε ότι οι χρηματοδοτικές διορθώσεις είναι μεταξύ του 10 και 25% των ποσών που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα προγράμματα.

Στο μικροσκόπιο οι δημόσιοι διαγωνισμοί

Ο Wheeler επέμεινε ότι η Ρουμανία θα πάρει τα κονδύλια μόνο εάν τα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης δείξουν ότι λειτουργούν «κανονικά» και επίσης εάν η χώρα καταστεί ικανή να καταπολεμήσει την απάτη και τη διαφθορά, ειδικά στον τομέα των δημόσιων διαγωνισμών.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και μέχρι τώρα της έχουν δοθεί €19.7 δις ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007-2013, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία της και τις υποδομές της. Μια πρόσφατη έκθεση της γαλλικής Γερουσίας έδειξε ότι η χώρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 κατάφερε να απορροφήσει μόλις το 4% αυτών των κονδυλίων. Μια πιο πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι το ποσοστό είναι στο 9.7% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Βουλγαρία είναι 19%.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Victor Ponta είπε ότι η χώρα του αναγνωρίζει τα λάθη της και θα πληρώσει τις χρηματοδοτικές διορθώσεις. Πρόσθεσε ότι συνεπώς η Κομισιόν θα μπορεί να αποφασίσει να ξεμπλοκάρει τα προγράμματα, σύμφωνα με την EurActiv Ρουμανίας.

Πηγή: euractiv.gr