Την ίδια «καθιερωμένη» απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Shimon o’Connor σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αποφάσεις της Τρόικα ως προς την Ελλάδα: «Δεν έχω κάποιο ιδιαίτεροι σχόλιο να κάνω, ή κάποιες λεπτομέρειες να ανακοινώσω, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες. Μόλις έχουμε συμφωνία θα μπορώ να πω περισσότερα» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ, ο Daniel Gross, διευθυντής του «Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών» στις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι η έκθεση της Tρόικα, σε μεγάλο βαθμό, θα αποτελεί μία ρεαλιστική αποτίμηση των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Διευκρινίζει όμως ότι «Το ζητούμενο είναι το δια ταύτα, τι θα λέει στην πρώτη σελίδα και στην τελευταία. Αυτό θέλει χρόνο από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε».

Σύμφωνα δημοσιεύματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πιο αυστηρό προς την Ελλάδα, καθώς πολλά κράτη-μέλη του, όπως οι αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Υπάρχει βέβαια και άλλος λόγος που μπορεί να εξηγεί την καθυστέρηση, υποστηρίζει ο Yiorghen Mattes από το «Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας» στην Κολωνία: «Μία υπόθεση εργασίας που έχει ακουστεί και τη θεωρώ αξιόπιστη είναι ότι περιμένουν τις αμερικανικές εκλογές. Βλέπουν ότι η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις εξελίξεις, ενώ το επιτελείο του Obama ανησυχεί ότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου» υποστηρίζει ο Mattes.

Ο επικεφαλής του «Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών» Daniel Gross εκτιμά ότι τελικά θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα: «Νομίζω ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται διχασμένοι. Από τη μία πλευρά θα προτιμούσαν να είναι πιο αυστηροί με την Αθήνα, από την άλλη όμως συνειδητοποιούν ότι έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα και δεν έχει νόημα να εγκαταλείψουν τώρα την Ελλάδα στην τύχη της».

Το Der Spiegel για τις διαφωνίες

Στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL γράφει ότι η Τρόικα προτείνει 150 μέτρα για την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ ζητεί νέο κούρεμα χρέους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ έχει προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχουν οι πιστωτές του δημόσιου τομέα. Το ζήτημα λέγεται ότι έχει τεθεί από την περασμένη Πέμπτη σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στη διάρκεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων για το Eurogroup.

Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό, η σχετική πρόταση προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών χωρών- μεταξύ αυτών και της Γερμανίας-, οι οποίες τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έδωσαν για να στηρίξουν την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο κούρεμα, γιατί το θεωρεί έμμεση κρατική χρηματοδότηση, η οποία δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της. Ωστόσο φέρεται διατεθειμένη να αποποιηθεί τα κέρδη που θα εισέπραττε από τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική αξία τους και να συμβάλει κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi τονίζει ότι οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν από τις ενέργειες για τη στήριξη της ευρωζώνης. «Το αντίθετο συμβαίνει . Mέχρι στιγμής από τις αγορές ομολόγων έχουμε αποκομίσει κέρδη, τα οποία και διαβιβάζουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών», επισημαίνει.

Σύμφωνα με το der Spiegel η τρόικα έχει προτείνει 150 νέα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις και στον κατώτατο μισθό, καθώς και η άρση προνομίων που απολαμβάνουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επιπλέον προτείνεται η θέσπιση ενός δεσμευμένου λογαριασμού, ώστε να διασφαλίζεται η επιστροφή των δανείων.

Η τρόικα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει το 60% των μεταρρυθμίσεων, ενώ αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αφορούν ένα επόμενο 20%. Απομένει ένα ακόμη 20% που αναμένεται να συζητηθεί στο μέλλον.

Σόιμπλε: Όχι στο κούρεμα, ναι στον έλεγχο

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο κούρεμα δηλώνει εκ νέου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Sheuble σε συνέντευξή προς τη γερμανική ραδιοφωνία, χωρίς πάντως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΔΝΤ ή στο δημοσίευμα του SPIEGEL. Ο Σόιμπλε δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για κούρεμα κρατικών πιστωτών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα της ευρωζώνης, ενώ πιο ρεαλιστικό θα ήταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: euractiv.gr