Βέροια και Skoda Ξάνθη έμειναν στην ισοπαλία (0-0), για την όγδοη αγωνιστική της ελληνικής Σούπερ Λίγκας, με το βαρύ τερέν στη βροχερή πόλη της Ημαθίας να είναι το απόλυτο αίτιο του αποτελέσματος.

Στο πρώτο τους 0-0 στην πρώτη κατηγορία… αναγκάστηκαν Βέροια και Ξάνθη, μετά από οκτώ αναμετρήσεις ανεξάρτητως έδρας που δεν είχαν φέρει καν 0-0 στο ημίχρονο! Ο κακός αγωνιστικός χώρος και η βροχή ανάγκασε τις δύο ομάδες ν΄ αρκεστούν στα… λίγα της ισοπαλίας, παρά να τολμήσουν και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Για ένα ημίχρονο με δέκα παίκτες αγωνίστηκαν οι γηπεδούχοι που έφθασαν τους εννέα βαθμούς, στους έξι και στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας έμεινε η Skoda.

Πώς έπαιξαν

Ο Νίκος Καρύδας παρέταξε τη Βέροια με σύστημα 4-2-3-1, με τον Λόπεθ κάτω από τα δοκάρια, αριστερά στην άμυνα τον Σνάουτσνερ, δεξιά τον Γεωργιάδη και με τους Ορέστες, Καλί στα στόπερ. Καλογέρης και Καφές ήταν τα δύο αμυντικά χαφ της ομάδας της Ημαθίας, ενώ πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ολαϊτάν αγωνίστηκαν από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Μπαργκάν, Κόστλι και Ιωάννου.

Η Ξάνθη του Νίκου Κωστένογλου παρατάχθηκε με βασικό γκολκίπερ τον Λοντίγκιν, με την τετράδα στην άμυνα ν΄ αποτελείται από τους Καζούμπα στα αριστερά, τον Μπαξεβανίδη δεξιά και τους Φλίσκα, Βάλλα στα στόπερ. Βασιλακάκης και Ντάνι αγωνίστηκαν μπροστά από τα μετόπισθεν της ακριτικής ομάδας, με τους Γούτα, Μαρίν, Μαρσελίνιο να είναι στη μεσαία γραμμή πίσω από τον Μαρκόφσκι.

Μία τεράστια ευκαιρία και η αποβολή του Γεωργιάδη

Η Βέροια είχε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, φθάνοντας μέχρι και το 60%, δημιούργησε περισσότερες τελικές προσπάθειες από την Ξάνθη (οκτώ έναντι τριών), αλλά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή της στο βαρύ τερέν του «Δημοτικού Σταδίου» μένοντας στο «μηδέν». Καλύτερη ευκαιρία για τους παίκτες του Νίκου Καρύδα ήταν στο 42΄, όταν η ασυνεννοησία και οι λάθος κινήσεις της άμυνας της Ξάνθης έδωσαν την ευκαιρία στον Ιωάννου να βγάλει ωραία μπαλιά στον Μπαργκάν, με τον μεσοεπιθετικό των γηπεδούχων να επιχειρεί το σουτ, το οποίο, όμως, κατέληξε άουτ δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, εκεί που θα μπορούσε η Βέροια να είναι μπροστά στο σκορ αν ο Μπαργκάν ήταν πιο εύστοχος, αποβλήθηκε ο Νίκος Γεωργιάδης με απευθείας κόκκινη κάρτα. Αποτέλεσμα τούτου οι γηπεδούχοι να είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. Ο αμυντικός της Βέροιας πραγματοποίησε σκληρό μαρκάρισμα στον Φλίσκα, αλλά πέρα απ΄ αυτό, επάνω στην προσπάθειά του, χτύπησε τον αντίπαλό του στο πρόσωπο με το χέρι του. Τη φάση αυτή ακολούθησαν νεύρα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, με συνέπεια την αποβολή του Γεωργιάδη.

Η ομάδα του Νίκου Καρύδα, αν και ο αγωνιστικός χώρος ήταν βαρύς από τη βροχόπτωση που επικρατούσε και την ώρα του αγώνα, κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό του κι έχασε κι άλλες ευκαιρίες. Στο 33΄ η σέντρα του Γεωργιάδη από τα δεξιά βρήκε τον Ιωάννου, που με όμορφο ψαλίδι δεν κατάφερε να νικήσει τον Λοντίγκιν. Ο Μπαργκάν, πριν τη χαμένη ευκαιρία του 42΄ εκτέλεσε καλό φάουλ, στο 14΄, με την μπάλα να εξοστρακίζεται στο τείχος, να ξεγελά τον γκολκίπερ των Ακριτών και να καταλήγει άουτ. Πάλι σε εκτέλεση φάουλ στο 26΄ μπλόκαρε την προσπάθεια του ίδιου παίκτη ο Λοντίγκιν. Η Ξάνθη αρκέστηκε σε δύο σουτ των Φλίσκα (2΄) και Μαρσελίνιο (7΄), που ήταν εκτός στόχου, όμως, και δεν απείλησαν τον Λόπεθ.

«Απειλές» μόνο με μακρινά σουτ

Ο αριθμός λαθών (37 με 47 αντίστοιχα), που είχαν φθάσει σε μία ώρα αγώνα Βέροια και Skoda Ξάνθη, είναι αντιπροσωπευτικός των δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι δύο ομάδες από τον βροχερό καιρό και τον βαρύ αγωνιστικό χώρο. Απείλησαν εκατέρωθεν μόνο με σουτ, τα περισσότερα εκτός περιοχής. Ο Μαρκόφσκι κατέγραψε μία απόπειρα στο 50΄, αλλά η προσπάθειά του, μετά την πάσα του Μαρίν, σταμάτησε στον Καλί. Τρία λεπτά αργότερα ο Μαρσελίνιο σούταρε έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, αλλά δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη άουτ!

Η Ξάνθη έδειξε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου ότι εκμεταλλεύεται τον παίκτη παραπάνω, όμως δεν είχε διάρκεια η υπεροχή της αυτή. Ο Ολαϊτάν «απάντησε» στις τελικές των Μαρκόφσκι και Μαρσελίνιο με σουτ, από πλάγια θέση, που εξουδετέρωσε ο Λοντίγκιν. Η προσθήκη του Ζε Βίτορ στο παιχνίδι έδωσε μέτρα στη μεσαία γραμμή της Βέροιας, η οποία προσπάθησε με την είσοδο του Αμαραντίδη (πέρασε αριστερά στη θέση του Σνάουτσνερ, ο οποίος «μετακινήθηκε» δεξιά στα μπακ) αντί του Κόστλι να καλύψει το αριθμητικό μειονέκτημα.

Από το 59΄ έως το 76΄ Καρύδας και Κωστένογλου εξάντλησαν τις αλλαγές τους (στο διάστημα αυτό έγιναν πέντε!), θέλοντας να τοποθετήσουν πιο ξεκούραστους παίκτες κυρίως, παρά να διαφοροποιήσουν τακτικά το παιχνίδι των ομάδων τους, το οποίο ήταν συγκεκριμένο και είχε να κάνει με την αποφυγή κάποιου γκολ και, φυσικά, της ήττας. Η Ξάνθη απείλησε στο 81΄, στη συνεργασία Ονουάτσι, Μάνταλου, αλλά ο Έλληνας παίκτης δεν μπόρεσε καν ν΄ απειλήσει την εστία του Λόπεθ, ενώ είχε μπει στην περιοχή των γηπεδούχων από την αριστερή πλευρά. Οι δυνατές «μονομαχίες» χαρακτήρισαν και το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, στο οποίο δεν έγινε ουσιαστική φάση για κάποια από τις δύο ομάδες.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Βέροια (Νίκος Καρύδας / 4-2-3-1): Λόπεθ-Σνάουτσνερ, Ορέστες, Καλί, Γεωργιάδης-Κόστλι (46΄ Αμαραντίδης), Καφές (59΄ Ζε Βίτορ)-Μπαργκάν, Καλογέρης, Ιωάννου (70΄ Καλτσάς)-Ολαϊτάν.

Αναπληρωματικοί: Καντιμοίρης, Πέρεζ, Αμαραντίδης, Ζε Βίτορ, Μενέντες, Καλτσάς, Μπάρμπας.

 

Skoda Ξάνθη (Νίκος Κωστένογλου / 4-2-3-1): Λοντίγκιν-Καζούμπα, Φλίσκας (65΄ Ονουάτσι), Βάλλας, Μπαξεβανίδης-Βασιλακάκης, Ντάνι-Γούτας, Μαρίν (64΄ Μάνταλος), Μαρσελίνιο (76΄ Πλατέλλας)-Μαρκόφσκι.

Αναπληρωματικοί: Λυμπερόπουλος, Κομεσίδης, Μάνταλος, Ονουάτσι, Πλατέλλας, Ράνος, Τριάδης.

 

Γήπεδο: Δημοτικό Στάδιο Βέροιας

Κίτρινες κάρτες: 50΄ Ολαϊτάν, 74΄ Καλί, 82΄ Ζε Βίτορ – 13΄ Γούτας, 52΄ Μαρσελίνιο, 63΄ Ντάνι, 78΄ Καζούμπα

Κόκκινες κάρτες: 45΄+3΄ Γεωργιάδης

Διαιτητής: Kωνσταντίνος Ιωάννίδης (Αργολίδας)

Βοηθοί: Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), Χαρίσης (Γρεβενών)

Τέταρτος: Κύζας (Δράμας)

Παρατηρητής: Ιωάννης Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

Παρακολουθήστε την εξέλιξη της αναμέτρησης από το novasports.gr

Επιμέλεια: Λάμπρος Γκαραγκάνης

Πηγή: novasports.gr