Ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch τις πρωτοβουλίες συγκέντρωσης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Τράπεζας Πειραιώς.

Επισημαίνει ότι “οι κινήσεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μικρού αριθμού πιο αποδοτικών και βιώσιμων τραπεζών, που θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση της χώρας και την αδύναμη οικονομική προοπτική”.

Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι τα μεσοπρόθεσμα οφέλη μπορεί και να εκμηδενιστούν, λόγω των σημαντικού μεγέθους κινδύνων που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα και την αξιολόγησή του.

Ο οίκος επισημαίνει ότι, στην ουσία, οι τράπεζες πιέστηκαν από τις ελληνικές και διεθνείς τραπεζικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν στις κινήσεις συγκέντρωσης λόγω της κρίσης, ενώ θεωρεί πως τα deals της Πειραιώς με ΑΤΕ και της Alpha με την Εμπορική θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος ο Fitch δεν αποκλείει περαιτέρω ενοποίηση και με μικρότερες τράπεζες, ενώ θεωρεί πιθανό σενάριο την περαιτέρω ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Πηγή: skai.gr