Να μια καινούργια έννοια που γνωρίσαμε μέσα από την ψηφιακή μας κοινονικοποίηση και δικτύωση. Τρολ και τρολάρισμα. Μια ενοχλητική συνήθεια από κακόβουλους χρήστες που συμμετέχουν σε ομάδες συζητήσεων και έχουν ως μοναδικό σκοπό να διαταράξουν την συζήτηση, απαντώντας προκλητικά και εκτός θέματος, δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Wiki περί Τρολ:

Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, ταχυδρομική λίστα, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Η ετυμολογία της λέξης δείχνει να έχει Αγγλικές ρίζες καθώς πρόκειται για την λέξη που αναφέρεται σε σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό κατά την τεχνική της αλιείας θύννου (τόννου) και ξιφία. Υπάρχουν φυσικά και τα Τρολ τα οποία είναι δαιμονικά πλάσματα που αναφέρονται στην σκανδιναβική λαογραφία.

Πότε κάποιος Τρολάρει;

Όταν είστε σε μία δημόσια συζήτηση (π.χ. facebook) και θέσετε ένα θέμα προς συζήτηση, περιμένετε όπως είναι λογικό να σας απαντήσουν επί του θέματος και με ορισμένα επιχειρήματα. Στην περίπτωση που κάποιος απαντήσει προκλητικά και εκτός θέματος τότε αυτό λέγεται τρολάρισμα. Δεν τρολάρει κάποιος όταν διαφωνεί μαζί σας!. Το τρολάρισμα έχει συγκεκριμένο σκοπό και στόχο.

Γιατί να θέλει να τρολάρει κάποιος;

Η πιθανότερη απάντηση σε αυτό είναι “έτσι για πλάκα”. Μία άλλη εκδοχή είναι να αποτρέψει μία διαδικτυακή κοινότητα να κάνει συζητήσεις. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αν το τρολ “κάνει καλά τη δουλειά του” μπορεί να διαλύσει μία ολόκληρη κοινότητα.

Πως αντιμετωπίζουμε τα τρολ;

Δεν χρειάζονται μακροσκελής αναλύσεις καθώς η καλύτερη συνταγή για να απομακρύνεις ένα τρολ, είναι απλά να το αγνοήσεις. Οι χρήστες που τρολάρουν τρέφονται με τον εκνευρισμό σας, οπότε αν τους αγνοήσετε συνήθως φεύγουν αναζητώντας άλλα θύματα. Αν έχετε την δυνατότητα κάνετε και φραγή του συγκεκριμένου χρήστη ώστε να σταματήσει να ενοχλεί.

Γιώργος Χατζηγεωργίου για το Κάθε Μέρα