Ο Edmund Stoiber, επιφανής Βαυαρός πολιτικός, πρώην ΓΓ και πρωθυπουργός της Βαυαρίας με το CSU, ο οποίος είναι επικεφαλής της υψηλού επιπέδου ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση του διοικητικού φόρτου, πίεσε τον πρώην Επίτροπος Υγείας John Dalli για την αμφιλεγόμενη οδηγία για τον καπνό κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ομάδας του, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της EurActiv.com

Η παρέμβαση του Stoiber για λογαριασμό του κατασκευαστή καπνού της Βαυαρίας πραγματοποιήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της ομάδας στην οποία προΐσταται και του Dalli, στις 3 Μαΐου 2012, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις πολιτικές για την υγεία. Εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε στην EurActiv.com ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ” ο κ. Στόιμπερ ανέφερε μια καταγγελία που έλαβε λίγες μέρες πριν από μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία καπνού.”

“Αποτελεί συνήθη πρακτική ότι οι εν λόγω καταγγελίες, που αφορούν προβλήματα γενικότερης φύσεως, να αναλαμβάνονται από την ομάδα και τροφοδοτούνται ως συμβουλές με τη μορφή των λεγόμενων «άτυπων απόψεων»που απευθύνονται στην Επιτροπή,” δήλωσε ο εκπρόσωπος .

Η παρέμβαση αυτή θεωρείται ότι διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο της ώρας, και συνεχίστηκε από τον Stoiber όταν στη συνέχεια διαβίβασε την επιστολή από την εταιρεία καπνού στον Dalli, στις 10 Μαΐου 2012. Ωστόσο, η επαφή αυτή δεν αναφέρθηκε στα επίσημα πρακτικά της ομάδας που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτές συνήθως επικεντρώνονται μόνο σε «αυτά τα θέματα που συζητούνται με περισσότερες λεπτομέρειες”.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι σε απάντηση στον Stoiber στις 28 Ιουνίου, ο Dalli εξήγησε το σκεπτικό πίσω από οδηγία του και με αυτό τον τρόπο «έκλεισε αυτό το θέμα”.

Όμως, η είδηση της παρέμβασης θα προκαλέσει διαμάχη από την στιγμή που φαίνεται ότι ο Stoiber ασκούσε συστηματικές πιέσεις στον Dalli για το θέμα που οδήγησε στην παραίτηση του επιτρόπου της Μάλτας την περασμένη εβδομάδα για τις συνδέσεις του με κάποιον άλλο λομπίστα του καπνού. Επίσης, έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ομάδα υψηλού επιπέδου, η οποία αναμένει την επίσημη παράταση της εντολής της, εν μέσω επικρίσεων ότι παρεμβαίνει συνεχώς στην υπό εξέταση νομοθεσία, αντί να εστιάζει σε υφιστάμενους κανόνες επαχθείς για τις επιχειρήσεις.

Η μετακίνηση «ισοδυναμεί με άσκηση πίεσης»

Ορισμένα μέλη της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου πιστεύουν ότι ο Stoiber μπορεί να υπερέβη την εντολή του, εστιάζοντας την προσοχή της Ομάδας στο νομοσχέδιο, αντί να επικεντρώνεται στις υπάρχουσες οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ο Jim Murray, ο οποίος είναι πρώην γενικός γραμματέας της οργάνωσης καταναλωτών BEUC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε στην EurActiv.com: «Ήταν πάντα την άποψή μου ότι η Ομάδα δεν πρέπει να σχολιάζει τις προτάσεις για την πιθανή νομοθεσία και σίγουρα δεν θα πρέπει να έχει προνομιακή πρόσβαση στο να ανακρίνει Επιτρόπους επί των προτάσεων αυτών πίσω από κλειστές πόρτες ».

Άλλοι έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες λένε ότι ο Stoiber μπορεί να έχει περάσει την κόκκινη γραμμή με το να αφήνει να υπάρχει δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης σε υψηλόβαθμα στελέχη σε τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

“Χωρίς καμιά αμφιβολία σχετικά με την ίδια την ομάδα, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι … δεν έχει πλήρως δώσει η ίδια τα θεσμικά εχέγγυα για λογοδοσία και διαφάνεια (που ζητά από τους υπόλοιπους) για να μην υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να γίνει η λεία αυτών που αναζητούν τρόπους να ασκήσουν επιρροή μέσω λόμπυ», δήλωσε ο Λόρνα Schrefler, ένας ερευνητής ρυθμιστικών υποθέσεων με το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS).

“Αυτό ισοδυναμεί με άσκηση πίεσης, ακόμη και αν η Επιτροπή μπορεί να την αγνοήσει», είπε ένας ανώτερος πολιτικός αναλυτής ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η EurActiv.com αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες σε διάφορους κύκλους ότι η εν λόγω ομάδα έχει επεκτείνει την εντολή της πάρα πολύ κατά την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Κίνδυνος η ομάδα να γίνεται ένας μαγνήτης για τους εκπροσώπους συμφερόντων

Μια επιστολή από την ομάδα καταναλωτών BEUC στον Πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso (12 Απριλίου 2012), που έχει δει η EurActiv, αναφέρει ότι το έργο της ομάδας έχει εκτραπεί “πολύ πέρα από την αρχική εντολή του”.

“Θεωρούμε επίσης ότι είναι ανάρμοστο ο Όμιλος να συμμετέχει ο ίδιος στην αναθεώρηση της νομοθεσίας, σε μια εποχή που η Επιτροπή συζητούσε με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ασχολούνταν με τα αρχικά προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν προκύψει σε σχέση με την εν λόγω νομοθεσία,” η επιστολή συνεχίζει .

It identified a “clear danger” that the group “would serve as a political focus for those who had opposed the legislation in question and who would simply repeat arguments that the co-legislators had in effect rejected.”

Προσδιόρισε επίσης “σαφή κίνδυνο» η ομάδα “να αποτελέσει επίκεντρο πολιτικού ενδιαφέροντος για όσους είχαν αντιταχθεί στην εν λόγω νομοθεσία απλά επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα που ήδη οι συν-νομοθέτες είχαν απορρίψει.”

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

“Πιστεύουμε, επίσης, ότι η εν λόγω ομάδα έχει υπερβεί την εντολή της σε πολλές περιπτώσεις για την έκδοση γνωμοδοτήσεων σχετικά με νομοθετικές προτάσεις που είναι υπό συζήτηση στην Επιτροπή, καθώς και σχετικά με τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί πολύ πρόσφατα,’’ είπε εκπρόσωπος της ETUC στην EurActiv.

Πηγή: euractiv.gr