Την παραίτηση της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κάνει λόγο για οικονομική κακοδιαχείριση και δυσανάλογα υπερβολικές δαπάνες.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες (23 Οκτωβρίου) ψήφισε την απαλλαγή της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2010.

Σημειώνεται ότι στις 10 Μαΐου του 2012, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει την αναβολή της διαδικασίας απαλλαγής και κλεισίματος των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Τα λεφτά των φορολογουμένων «απροστάτευτα»

«Παρά την πρόταση του Εισηγητή να μην γίνει δεκτή η απαλλαγή του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (για το οικονομικό έτος 2010), η ολομέλεια ψήφισε υπέρ με μια μικρή πλειοψηφία», τόνισε η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Monica Macovei.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα «περιθώρια» στη διαδικασία απαλλαγής και ότι η διευθύντρια του Οργανισμού, Jacqueline McGlade, «θα πρέπει να παραιτηθεί».

«Η μη τήρηση των διαδικασιών σε δημόσιους διαγωνισμούς, οι 79 αποστολές της Διευθύντριας κατά το 2010 συνολικής διάρκειας 142 ημερών και με κόστος 127,000€ -που αποδεικνύουν ότι η Διευθύντρια του Οργανισμού είναι υπεύθυνη για το 13% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού για τα ταξίδια, και κάποιες άλλες διαχειριστικές αστοχίες αποτελούν πραγματικά γεγονότα που πρέπει να ληφθούν υπόψη», είπε η κα. Macovei

«Η Διευθύντρια πρέπει να παραιτηθεί. Υπάρχουν παραθυράκια στη διαδικασία απαλλαγής. Τα χρήματα των φορολογουμένων είναι απροστάτευτα», τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν

«Χαιρετίζω το τελικό αποτέλεσμα ως το μόνο δικαιολογημένο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την διαδικασία απαλλαγής η εισηγήτρια Macovei κατηγορούσε χωρίς λόγο και λανθασμένα τον Οργανισμό για οικονομικές ατασθαλίες και συγκρούσεις συμφερόντων. Ελπίζω να είναι αναστρέψιμη η ζημία που έγινε στην εικόνα του Οργανισμού και των εμπλεκομένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Gerben-Jan Gerbrandy.

Πηγή: euractiv.gr