Κόκκινες γραμμές έθεσε χθες (23 Οκτωβρίου) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη για τον επόμενο προϋπολογισμό. Σε ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι δε θα δεχθούν κανένα συμβιβασμό που δεν επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων.

«Οδεύουμε προς αδιέξοδο», είπε ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit από τους Πρασίνους, μιλώντας στην ολομέλεια.

18 μήνες μετά την πρώτη πρόταση της Κομισιόν για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, το Κοινοβούλιο κατέθεσε τη δική του πρόταση, πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό με τα κράτη μέλη.

Ωστόσο με τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron να λέει ότι θα ασκήσει βέτο εάν δεν επιβληθεί ένα συνολικό πάγωμα στις δαπάνες και τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να προειδοποιεί για αναβολή της συνόδου εάν η Βρετανία επιμείνει στη θέση της, οι ευρωβουλευτές φάνηκε ότι «θα το πάνε στα άκρα».

«Η Ευρωβουλή δε θα συμφωνήσει σε νέες δαπάνες εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα έσοδα», είπε ο γάλλος ευρωβουλευτής Alain Lamassoure, που είναι πρόεδρος στην επιτροπή προϋπολογισμού του ΕΛΚ.

Από το 1988, οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από ό, τι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, που παραμένει στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ ή 130δις € ετησίως. Σήμερα, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αντιστοιχεί μόλις στο 2% των κυβερνητικών δαπανών στην ΕΕ, πάνω από 45 φορές μικρότερος από το σύνολο των εθνικών δαπανών.

«Η συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε σχέση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με την επέκταση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που απονέμονται στην Ένωση από τη Συνθήκη καθώς και με τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως στην ανάπτυξη της ενισχυμένης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους.

Διαιρεμένες χώρες, ενωμένο Κοινοβούλιο

Στο πλαίσιο της κρίσης στην ευρωζώνη, οι συντηρητικές κυβερνήσεις υπό την ηγεσία της Βρετανίας, πιέζουν για «εξορθολογισμό» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ κάποιες άλλες χώρες είναι αντίθετες, λέγοντας ότι τα χρήματα που δαπανώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν προστιθέμενη αξία και συνεισφέρουν στην έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

Η διαίρεση των κρατών μελών είναι προς όφελος του Κοινοβουλίου, που θέλει τουλάχιστον να διατηρήσει τα τωρινά επίπεδα του προϋπολογισμού. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 517 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 63 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν να περιοριστεί ο προϋπολογισμός στο ετήσιο επίπεδο του 2013 δεν είναι θα είναι επαρκής για τη χρηματοδότηση των πολιτικών στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εάν οι εθνικοί ηγέτες επιμείνουν στο 1% του ΑΕΠ, οι ευρωβουλευτές ίσως συμβιβαστούν μόνο σε περίπτωση που τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια μεταφερθούν από τον ένα χρόνο στον άλλο και να μην επιστραφούν στα κράτη μέλη, όπως γίνεται τώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

Δύσκολες εποχές, ευέλικτες λύσεις και ίδιοι πόροι

Ένα άλλος πιθανός λόγος συμβιβασμού είναι να δοθεί στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περισσότερη ευελιξία.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ως «ζήτημα αρχής» ότι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες όπως επίσης και τα απρόβλεπτα γεγονότα, θα απαιτήσουν προσαρμογές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία», είπε ο βούλγαρος σοσιαλιστής Ivailo Kalfin , αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού, προτείνοντας τα χρήματα να δαπανηθούν για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο Lamassoure υπογράμμισε ότι οι τωρινές διαφορές για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπογραμμίζουν την έλλειψη πραγματικών «ιδίων πόρων» για τη χρηματοδότηση των πολιτικών και των στόχων της ΕΕ.

«Δεν είναι η μείωση του προϋπολογισμού, αλλά η αντικατάσταση των εθνικών εισφορών», είπε, προσθέτοντας ότι η εισαγωγή ενός νέου συστήματος δε θα αυξήσει το συνολικό φορολογικό βάρος των ευρωπαίων πολιτών, αλλά αντίθετα θα μειώσει το βάρος των εθνικών οικονομιών.

Απόψεις

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπαστάμκο «σε μια όλως ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία για την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζεται με ενιαία φωνή έναντι όσων προσβλέπουν στην αποτυχία του ενωσιακού εγχειρήματος. Το αίτημα για “Περισσότερη Ευρώπη” είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της ΕΕ. Το μοναδικό άμεσα δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμικό όργανο της ΕΕ έστειλε σήμερα αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του στις επερχόμενες κορυφαίες διαπραγματεύσεις επί του Προϋπολογισμού του 2013 και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020. Ο μακρο-προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβασή της σε συνθήκες βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σταυρακάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το κύριο επενδυτικό κοινοτικό μέσο. Το 94% που επιστρέφει στα Κράτη Μέλη και υποστηρίζει τις επενδύσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ενώ μόλις το 6% αντιστοιχεί σε διοικητικές δαπάνες. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν αποδειχτεί αρκετά για να καταπολεμήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ένας καλά στοχευμένος και επαρκής κοινοτικός Προϋπολογισμός επενδύσεων είναι απαραίτητος για να βοηθήσει τον συντονισμό και την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών. Οι πρωθυπουργοί των 27 Κρατών Μελών θα πρέπει να αποδείξουν με έργα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουν να πετύχει το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση».

Πηγή: euractiv.gr