H Ευρωβουλή έδωσε χθες (23 Οκτωβρίου), το πράσινο φως για να ξεκινήσει η Κομισιόν διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό, δε θα γίνει «με κάθε κόστος».

Οι χώρες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις διμερείς και περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες προκειμένου να ξεπεράσουν το αδιέξοδο των πολυμερών διαπραγματεύσεων της Ντόχα. Μετά την επιτυχή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Νότια Κορέα πέρυσι, η ΕΕ στρέφεται πλέον προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι το ΑΕΠ ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 163δις € μέχρι το 2018, εάν καταργηθούν οι μισοί μη δασμολογικοί φραγμοί. Η ένταση του εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ ήταν 700δις € το 2011 και οι διμερείς επενδύσεις πλησίασαν τα 2.4τρις €.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ωστόσο, ψηφίζοντας συντριπτικά υπέρ της έκθεσης του κεντροαριστερού ευρωβουλευτή Vital Moreira, προέδρου της επιτροπής διεθνούς εμπορίου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να προστατευθούν τα συμφέροντα της ΕΕ, ειδικά στον τομέα της γεωργίας.

«Δε θα είναι εύκολη η συμφωνία και υπάρχουν πολλά αποκλίνοντα συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως πχ στη γεωργία, τις θαλάσσιες μεταφορές, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα κλωνοποιημένα ζώα, ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν», είπε ο Moreira.

Διαφωνίες στα γεωργικά προϊόντα

Το 2011, τα γεωργικά προϊόντα αντιστοιχούσαν στο 5.3% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και περίπου το 6% των συνολικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των αμερικανικών προϊόντων στο σύνολο των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ ήταν 8.5%.

Γενικά ο γεωργικός τομέας της ΕΕ διαμαρτύρεται ότι υπάρχουν σημαντικά εμπορικά εμπόδια με τη μορφή «τεχνικών εμποδίων» υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων που ισχύουν στα φυτά. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: euractiv.gr