Οδεύουμε για τα καλά προς μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ενώ η αποδέσμευση της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει «σοβαρές» δυσκολίες στο Λονδίνο, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv Γερμανίας ο Ιταλός πρώην Επίτροπος Romano Prodi.

Ο Prodi που διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν από το 1999 έως το 2004, τόνισε ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων όπως επίσης και οι πρόσφατες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση, βάζουν την ευρωζώνη ξανά σε «ασφαλές έδαφος».

«Ο κίνδυνος της κατάρρευσης δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», είπε ο Ιταλός πρώην αξιοματούχος. Ωστόσο, φάνηκε ανήσυχος αναφορικά με το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η χώρα έγινε «πιο περιφερειακή απέναντι στις Βρυξέλλες», καθώς αποδεσμεύεται σταδιακά από την Ευρώπη και επιδιώκει πεισματικά μια ατζέντα για την ΕΕ σχεδόν αποκλειστικά επικεντρωμένη στις περικοπές του προϋπολογισμού.

Ωστόσο έδειξε συμπάθεια στο πρόσωπο του David Cameron. Όταν ερωτήθηκε εάν η απειλή του βρετανικού βέτο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπονομεύει τις προσπάθειες της ευρωζώνης να ξεπεράσει την κρίση χρέους, απάντησε «όχι».

«Καταλαβαίνω τον Cameron, διότι η χώρα του είναι διαφορετική από τις άλλες. Είναι συνεπής με το δόγμα Cameron, ότι δε θέλουν να συμμετάσχουν περισσότερο στον προϋπολογισμό», είπε, σημειώνοντας ότι τη σημασία της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας για την Βρετανία.

«Ωστόσο θα αποδυναμωθούν και κάποια μέρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες», προέβλεψε.

«Ο Cameron δε θα σταματήσει την Ευρώπη, απλά θα βγει εκτός δωματίου»

Αναφερόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό είπε: «Δε θα σταματήσει την Ευρώπη. Απλά θα βγει εκτός του δωματίου που λαμβάνονται οι αποφάσεις». Από το βρετανικό βέτο για τη δημοσιονομική συνθήκη πέρυσι τον Δεκέμβριο, ανώτατοι αξιωματούχοι και πολιτικοί της ΕΕ φαίνεται να αποδέχονται την «βρετανική αποδέσμευση» από την Ευρώπη. Ο Φιλανδός υπουργός οικονομικών Alex Stubb, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα καθώς στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα είπε: «Θεωρώ πως τώρα η Βρετανία εθελούσια, θέτει τον εαυτό της στο περιθώριο».

Οι γερμανικές εκλογές θα «καθυστερήσουν» σημαντικές αποφάσεις

Στο μεταξύ, ο Πρόντι υπογράμμισε ότι η εκλογή François Hollande στη Γαλλία σήμανε και το τέλος του γαλλογερμανικού δίπολου στις συνόδους, το περίφημο «Merkozy». «Τώρα έχουμε μια πιο περίπλοκη κατάσταση όπου η Γαλλία μερικές φορές συνδέεται με την Ιταλία και την Ισπανία, και μερικές φορές με τη Γερμανία. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Από αυτή την άποψη η Ευρώπη επιστρέφει».

Πηγή: euractiv.gr