Οι τελικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικας. Αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες. Συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ των δύο πλευρών

Μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, «βρέθηκε η συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ των δυο πλευρών και το πακέτο έκλεισε».

Υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που θα έχει άμεση ισχύ μετά την ψήφιση του και θα αφορά τις αποζημιώσεις απόλυσης, τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και την άρση ρυθμίσεων για το ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες και ύστερα από την προειδοποίηση καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης. Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ο χρόνος να μειωθεί στο ανώτερο τους 3 μήνες, τελικά θα μειωθεί στους 4 ανάλογα το χρόνο προϋπηρεσίας ενός εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη.

Η αποζημίωση

Το ύψος της αποζημίωσης δεν θα έχει καμία μεταβολή για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται αποζημίωση έως 12 μισθούς. Όσοι δικαιούνται επιπλέον μισθούς, θα πάρουν όσους και σήμερα, αλλά θα υπολογίζονται με 2.000 ευρώ μετά την τελική συμφωνία, ενώ η τρόικα αρχικά είχε προτείνει μόνο 6 μισθούς των 586 ευρώ και η προηγούμενη συμφωνία ήταν 1.800 ευρώ ο κάθε μισθός.

Για παράδειγμα αν κάποιος δουλεύει στον ίδιο εργοδότη για 20 χρόνια, δικαιούται 18 μισθούς. Με απολαβές 4.000 ευρώ η αποζημίωση του θα υπολογιζόταν 18 μισθοί επί 4.000 ευρώ ίσον 72 χιλιάδες ευρώ. Με τις αλλαγές θα υπολογίζεται ως εξής: 12 μισθοί επί 4.000 ευρώ ίσον 48.000 ευρώ και έξι μισθοί επί 2.000 ευρώ ίσον 12.000 ευρώ. Συνολικά 60.000 ευρώ.

Για τους εν λόγω εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών τα χρόνια της αποζημίωσής τους «παγώνουν» κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου. Δηλαδή εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη για τα επόμενα 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.

Για όσους εργαζόμενους σήμερα έχουν λιγότερα από 16 χρόνια ή όσοι προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου η ανώτερη αποζημίωση θα είναι οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι τριετίες

Διατηρούνται οι τριετίες παρά τις αρχικές πιέσεις της τρόικας, αλλά όχι το επίδομα γάμου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κατώτατος μισθός

Η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό θα προβλέπει πως θα υπάρχει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα παίρνει την τελική απόφαση για το τελικό ποσό.
Πάντως ακόμα και αν καταλήξουν σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι για τη χορήγηση κάποιου επιπλέον επιδόματος δεν θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Ο χρόνος εργασίας

Επίσης έχει συμφωνηθεί ότι δεν αλλάζει τίποτε ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η τρόικα ζήτησε δυνατότητα διευθέτησης με ατομική σύμβαση εργασίας, αλλά δεν έγινε δεκτό και παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί από το 2011, δηλαδή μόνο με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες, όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Θα αποσυνδεθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

Για το 6ήμερο αποφασίστηκε να υπάρχει στο λιανεμπόριο το οποίο με νόμο του 1990 δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να γίνει, αρκεί να μην ξεπερνάει το 40ώρο.

Σε ό,τι αφορά το ΣΕΠΕ αποφασίστηκε να καταργηθούν όλες οι προεγκρίσεις που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται κάτι που αφορά τον εργαζόμενο και απαιτείται μόνο κοινοποίηση.

Πηγή: skai.gr