Περισσότεροι από 120 βουλευτές, στελέχη περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και ανήκουν στον Κύκλο της COMPSUD πραγματοποιούν διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας και προσεκλήθησαν σήμερα στη Βουλή από την Επιτροπή Περιβάλλοντος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογείου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Κούρκουλας, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου εκπροσώπησε ο Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Πλοίαρχος ΛΣ Αλέξανδρος Λαγουρός.

Στη συζήτηση έλαβαν το λόγο η Πρόεδρος, κ. Ελένη Παναρίτη και δεκάδες μέλη του Κύκλου των Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD), ο επικεφαλής Γεώργιος Ορφανός και μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, καθώς και ο επικεφαλής, Άκης Γεροντόπουλος και μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι «σήμερα, εν μέσω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων που δοκιμάζουν την πλειοψηφία των λαών της Μεσογείου, η γαλάζια ανάπτυξη, βασισμένη δηλαδή στους πόρους της θάλασσας, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αρκεί να είναι ανάπτυξη βιώσιμη, στηριζόμενη σε δικαιοσύνη για όλους, με στόχευση στην υψηλή τεχνολογία και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί η νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων μας, όπως συμβαίνει με την ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών, να αποτελεί casus beli, ούτε μπορεί να γίνεται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων μας, όπως με την υπεραλίευση».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, αλλά και η Γενική Γραμματέας του Π.Ε.Κ.Α, Μάρω Ευαγγελίδου τόνισαν ότι η Ελλάδα ηγείται στην προώθηση του προγράμματος «Horizon 2020», αλλά χρειάζεται να προωθηθεί και να υιοθετηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μια κοινή στρατηγική για τα ύδατα της Μεσογείου. Από το Υ.Ε.Ν, ο πλοίαρχος κ. Λαγουρός τόνισε ότι για την προστασία της Μεσογείου χρειάζεται η θέσπιση και εφαρμογή κανόνων καθολικής εφαρμογής και εντεινόμενη συνεργασία.

Η ΄Ελενα Παναρίτη, ως Πρόεδρος της COMPSUD τόνισε ότι ο κοινοβουλευτικός διάλογος για την προστασία της Μεσογείου πρέπει να συνεχιστεί παρά την οικονομική κρίση και σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των βουλευτών στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ορφανός κατήγγειλε την περιβαλλοντική μαφία που απορρίπτει τοξικά στις θάλασσές μας, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να μπει ένα τέλος στη διαρκή υποβάθμιση της Μεσογείου, διότι συν τοις άλλοις, η κατάσταση των υδάτων της επηρεάζει και τη διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών της.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλος, διευθυντής του προγράμματος «Horizon 2020» και γενικός γραμματέας της COMPSUD, σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια στη Μεσόγειο ζήσαμε τους 12 πιο ξηρούς χειμώνες του τελευταίου αιώνα και προσδιορίζοντας τη σημασία του κοινοβουλευτικού έργου στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προκλήσεων ζήτησε από τους βουλευτές της Μεσογείου να προωθήσουν και να εργαστούν πάνω σε μια κοινή Στρατηγική για τα Ύδατα της θάλασσας μας.