«Ένα ταξίδι ζωής 57 χρόνων με αγαπημένα πρόσωπα, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καλλιτεχνικούς συνεργάτες και τεχνικούς. Ταξίδι δημιουργίας με χαρές, λύπες, αγωνίες και έρωτες».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Νίκος Καβουκίδης την έκθεση φωτογραφιών που παρουσίασε στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Χαλκίδα.

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που οργάνωσε το φεστιβάλ, με ομιλητές τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, ο Νίκος Καβουκίδης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον παλαιό και το νέο ελληνικό κινηματογράφο συμπληρώνοντας εφέτος 57 χρόνια δημιουργικής καριέρας στη μεγάλη, αλλά και στη μικρή οθόνη.

Ξεκίνησε από τη μεγάλη «πρακτική σχολή» (όπως την ονομάζει ο ίδιος) της Φίνος Φιλμ, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Πατέρας του υπήρξε ο Γιώργος Καβουκίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου, από τον οποίο διδάχθηκε τα πρώτα μυστικά της τέχνης.

Με τη συμπαράσταση του Φίνου, και του δασκάλου του στη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ, Ντίνου Κατσουρίδη, έγινε, ήδη από τα 20 του χρόνια, ένας καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλαιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Έγινε επίσης σκηνοθέτης και παραγωγός, καταγράφοντας συστηματικά με την κάμερά του, τα πιο σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα (με κορυφαίο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτύπωσε στην ταινία του «Μαρτυρίες»).

Η έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε ο ίδιος και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αποτελεί το καλύτερο τεκμήριο για την πορεία αυτού του εργάτη, αλλά και παθιασμένου εραστή της κινηματογραφικής τέχνης.

Του Άρη Μαλανδράκη

Πηγή: protagon.gr