Φρένο στις προσπάθειες από τις αεροπορικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa και της British Airways – να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις πτήσεων, έβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθιστώντας δυσκολότερο για τους μεταφορείς να παρακάμψουν τις πληρωμές στο μέλλον.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη (23 Οκτωβρίου) ότι οι επιβάτες πρέπει να λαμβάνουν αποζημίωση για καθυστερήσεις πάνω από 3 ώρες, επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα που θεσπίστηκε τρία χρόνια πριν.

Το Δικαστήριο αποφάσισε για μια υπόθεση που ενέπλεκε την γερμανική Lufthansa, την TUI Travel, την British Airways, την easyJet και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών.

Οι επιβάτες που ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης μεταξύ 250-600 € για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του, ότι δηλαδή οι επιβάτες οι πτήσεις των οποίων έχουν καθυστέρηση για πολλή ώρα, μπορούν να αποζημιωθούν», τόνισε το Δικαστήριο σε δήλωσή του.

Ωστόσο τονίζεται ότι οι επιβάτες χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που η εταιρεία αερογραμμών αποδείξει ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από συνθήκες πέραν του ελέγχου της.

Πηγή: euractiv.gr