Σε συμφωνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας προέβησαν χθες (15 Οκτωβρίου) Λονδίνο και Εδιμβούργο, για τον Ιούνιο του 2014 όπου θα λάβουν χώρα και οι ευρωεκλογές.

Ωστόσο εάν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, θα βγουν από την ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξή τους.

Ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Alex Salmond και ο Βρετανός ομόλογός του David Cameron υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στη Σκωτία να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος το 2014 εάν θα γίνει ανεξάρτητο κράτος ή εάν θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εθνικιστές όρισαν χρονικά την ψηφοφορία προκειμένου να συμπέσει με την 700η επέτειο της Μάχης του Bannockburn (24 Ιουνίου 1314), όταν οι σκοτσέζικες δυνάμεις υπό τον Βασιλιά Robert the Bruce νίκησαν τους άγγλους εισβολείς. Οι ευρωεκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 5 και 8 Ιουνίου του 2014, εκτός εάν αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο να αλλάξει τις ημερομηνίες.

Ο Cameron αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ισχυριζόμενος ότι η Βρετανία ενωμένη είναι ισχυρότερη. Ωστόσο το Λονδίνο συμφωνεί ότι εναπόκειται στη Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της μέσω ψηφοφορίας.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί την ένταξή της στην ΕΕ.

Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Pia Ahrenkilde Hansen είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να προβαίνει σε εικασίες η ΕΕ, εάν πρώτα δεν το ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση.

«Δεν είναι πράγματι ρόλος της Κομισιόν να εκφράζει θέσεις πάνω σε ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης που σχετίζονται με τις συνταγματικές προβλέψεις των κρατών μελών».

«Αυτό που μπορώ να προσθέσω ωστόσο είναι ότι αναφορικά με συγκεκριμένα σενάρια όπως η απόσχιση ενός μέρους κράτους μέλους ή δημιουργία ενός νέου κράτους, δεν είναι ουδέτερα σχετικά με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Κομισιόν θα εκφράσει γνώμη για τις νομικές συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο ύστερα από αίτημα κράτους μέλους που να περιγράφει αυτό το σενάριο».

Είπε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα ούτε από την Καταλονία (Ισπανία) αλλά ούτε και από την Φλαμανδία στο Βέλγιο.

Ωστόσο πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso είπε ότι εάν μια χώρα κερδίσει την ανεξαρτησία της από τωρινό μέλος της ΕΕ, τότε θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί την ένταξή της στην ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr