Το γερμανικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η Κροατία είναι σε καλό δρόμο να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013, παρά την πρόσφατη δήλωση «έκπληξη» του Προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Norbert Lammert ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί και ότι πρέπει να παγώσει η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέλη προς το παρόν, εφόσον τα ήδη υπάρχοντα μέλη έχουν ακόμη δουλειά για την ενοποίηση, τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Lammert.

Σε συνέντευξή του ο Lammert μίλησε κατά της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ τόσο γρήγορα. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά την τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν, ειδικά υπό το φως των εμπειριών που είχαμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Κροατία είναι σαφές ότι δεν είναι έτοιμη για ένταξη», υπογράμμισε.

«Έχουμε τόσα πολλά επείγοντα καθήκοντα να ολοκληρώσουμε στο πλαίσιο της ενοποίησης της κοινότητας που δεν πρέπει να αφήσουμε τη φιλοδοξία για ακόμη μία φορά να πάρει τη θέση της απαραίτητης σταθεροποίησης», επεσήμανε.

Μία μέρα πριν τις δηλώσεις του Lamment, η EurActiv από την Γερμανίαμ έκανε αναφορά στον αυξανόμενο σκεπτικισμό στο γερμανικό κοινοβούλιο αναφορικά με την κροατική ένταξη στην ΕΕ.

Η Κροατία ολοκλήρωσε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και υπέγραψε τη συνθήκη ένταξης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν δημοσίευσε μια θετική αξιολόγηση αναφορικά με την ενταξιακή πρόοδο της Κροατίας, ενώ η τελευταία έκθεση επιτήρησης αναμένεται για την άνοιξη του 2013. Μέχρι τώρα πάνω από τις μισές χώρες της ΕΕ έχουν επικυρώσει την συνθήκη ένταξης της Κροατίας.

Τα σχόλια του Γερμανού προκάλεσαν δριμείες αντιδράσεις στην Κροατία. Ο Πρόεδρος Ivo Josipović είπε ότι «καταλαβαίνει» το γενικό σκεπτικισμό αναφορικά με την διεύρυνση της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι η Κροατία βρίσκεται σε καλό δρόμο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος του κροατικού κοινοβουλίου Josip Leko επίσης τόνισε ότι η χώρα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της ΕΕ βλέπουν την χώρα του ως «επιθυμητό νεοεισερχόμενο στην ΕΕ».

Η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusić είπε ότι η Κροατία παίρνει στα σοβαρά κάθε προειδοποίηση αναφορικά με την πορεία της προς την ΕΕ.

«Είμαστε σε επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και γερμανούς βουλευτές. Λαμβάνουμε σοβαρά οποιαδήποτε προειδοποίηση. Θεωρούμε ότι η Κροατία είναι ικανή να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και τα καθήκοντα που θέτει αυτή η έκθεση. Νομίζω πως κάποιες γερμανικές θέσεις σε ένα βαθμό, αντανακλούν τον σκεπτικισμό που υπάρχει γενικά στην Ευρώπη αναφορικά με τη διεύρυνση. Τα καθήκοντα είναι μεγάλα και σημαντικά, και μπορούμε να τα επιτύχουμε και θα το κάνουμε», είπε στο πρακτορείο HINA.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση μετά τις δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Κατά την προενταξιακή επιτήρηση η Κομισιόν επεσήμανε κάποιες ανεπάρκειες… Είμαστε σίγουροι ότι η Κροατία μπορεί να τις ξεπεράσει εντός της προθεσμίας», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Steffen Seibert.

Πηγή: euractiv.gr